Zaposleni u kompaniji Fijat automobile Srbija na konkursu su odlučili da se FAS ubuduće zvanično zove „Naša fabrika“. Konkurs za izbor kuma i naziva FAS-a bio je raspisan na društvenoj mreži Fejsbuk.


U saopštenju kompanije Fijat automobili Srbija, navodi se da je naziv „Naša fabrika“ odabran, jer je on posvećen hiljadama „običnih“ ljudi, zbog kojih je fabrika to što jeste i što „upućuje na činjenicu da fabrika pripada svima nama“. U konkurenciji za zvaničan naziv kompanije bili su još predlozi imena: Fabrika automobila „Prvoslav Raković“, Fabrika automobila „Car Konstantin Veliki“ i Fabrika automobila „Desanka Maksimović“.

Bolji poznavaoci istorijata i razvoja domaće automobilske industrije smatraju, sasvim osnovano, da je najpravednije bilo da je kompanija Fijat automobile Srbija zvanično nazvana fabrika automobila Prvpslav Raković, čime bi se na pravi način odala počast prvom nekadašnjem generalnom direktoru Zavoda „Crvena zastava“, koji je, sredinom 50-tih prošlog veka, doveo Fijat u Kragujevac, a potom izgradio „Zastavinu“ fabriku automobila, zbog čega više no osnovano slovi za tvorca domaće auto industrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari