Naši putevi po ravnici su skuplji nego švajcarski kroz Alpe: Sagovornici Danasa o ceni saobraćajnice "Osmeh Vojvodine" 1Foto: Pixabay

Tvrdnja da će izgradnja brze drumske saobraćajnice “Osmeh Vojvodine” koštati oko dve milijarde evra ne odražava realno stanje jer nije reč o auto-putu već magistrali, smatra stručna javnost.

Tako građevinski inženjer Danijel Dašić ističe da cene te saobraćajnice ne bi trebalo da bude veća od oko 450 miliona evra.

– Podsećanja radi, pre nekoliko godina Aleksandar Vučić je izjavio da će izgradnja tog puta koštati 430 miliona evra. Sa druge strane moramo imati na umu da je zbog specifičnosti ugradnje, političke a ne stručne,najnovija procena od oko dve milijarde evra sasvim očekivana kada je reč o predsedniku Srbije. Treba istaći i to da kvalitetni materijali za izradu puteva nisu toliko poskupeli kao nekvalitetni političari koji se ugrađuju u infrastrukturne poslove – navodi naš sagovornik.

Predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskih materijala Srbije Saša Torlaković da smatra da je cena koštanja izgradnje puta “Osmeh Vojvodine” skupa.

– Nisam pokušao da dođem do tačne računice i ne želim da ulazim u to, ali nije ni komplikovano. Kilometar puta i širina se pomnože da se prvo vidi koliko košta otkup te zemlje. Postoje i dostupni cenovnici koliko koštaju iskopi, nasipanja i svi ostali građevinski radovi. Jasno je da je nekada to bilo jeftinije. Kao primer mogu da se porede cene izgradnje sličnih puteva u Norveškoj ili um recimo Kirgistanu. Ne znam kako su došli do ove cifre, ali voleo bih da vidim pet, šest ponuda na tenderu, ipak su to javni radovi. Ako bi bio jedan korektan tender onda bi mogli i javno videti koliko je ko ponudio za ovu deonicu – kaže Torlaković.

Milenko Vujić, iz Udruženja građana „Most solidarnosti“ kaže da “treba pozdraviti sve što se radi i gradi”, ali i dodaje da se mora da pogledati i druga strana.

– Naš spoljni dug raste i mi postajemo prezadužena zemlja, a sve ovo što smo izgradili dosad mislim da ne vredi ni polovinu koliko smo se zadužili u istom periodu. Svi javni radovi i velike investicije se obavljaju bez tendera i podložne su korupciji. To pokazuje i najnovija lista Transparency International gde smo po stepenu korupcije za poslednjih deset godina pali za 40 mesta. Možemo pričati o “Osmehu Vojvodine”, ali slično plaćamo i put od Kuzmina do Sremske Rače, koji je isto u ravnici. Naši putevi po ravnici su skuplji nego švajcarski putevi kroz Alpe. Baš sam uspoređivao cene i ispalo je da smo mi više platili probijanje tunela kroz Frušku goru za ovaj novi koridor nego što je Slovence koštalo pribijanje druge cevi u Koruškoj na auto-putu kroz Alpe, to je katastrofa – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari