Nastavlja se okršaj: RGZ optužio Vesića da krši zakon 1Foto: YouTube/Printscreen

Republički geodetski zavod (RGZ) optužio je ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića da svojim dugogodišnjim nečinjenjem direktno krši zakon i pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu Republičkog geodetskog zavoda.

„Uprkos našim upozorenjima, ministar je u dva mandata ignorisao svoje zakonske obaveze i time jasno pokazao nameru da destabilizuje ovu važnu instituciju.

Već godinama ministar Vesić nije doneo Pravilnik o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova (infrastrukture), osnovni dokument koji uređuje rad RGZ-a i omogućava građanima upis prava nad nepokretnostima. Po zakonu je bio u obavezi da donese ovaj Pravilnik pre više godina, a s obzirom na to da mu je ovo drugi mandat, očigledan je stav i namera ministra Vesića da opstruiše rad RGZ-a. Ovakvo nepostupanje stvara pravnu nesigurnost, remeti tržište nepokretnosti i ugrožava rad RGZ-a.

Pored nedonošenja Pravilnika ministar Vesić takođe nije propisao, a bio je u obavezi po Zakonu, i sledeće:

1. Podatke koje evidencija obveznika dostave treba da sadrži prema članu 21 Zakona – čime je onemogućeno skraćivanje procedura i maksimalno ubrzavanje postupka upisa u katastar.

2. Format elektronskog zahteva za pokretanje postupka upisa u katastar nepokretnosti prema člana 26 Zakona – čime je onemogućena automatizacija zabeležbi i digitalizacija procesa. Time se ugrožava pravna sigurnost građana i ubrzavanje procesa rada službenika katastra.

3. Definiciju „jednostavnijih upravnih stvari“ po članu 36 Zakona – čime se onemogućava olakšavanje postupka upisa u katastar građanima Srbije. Ovaj jednostavan korak bi značajno ubrzao i olakšao proces upisa u katastar.

Umesto da ispuni svoje zakonske obaveze i omogući nesmetan i funkcionalan rad katastra, ministar Vesić je odlučio da pojača i intenzivira kampanju protiv Republičkog geodetskog zavoda i zaposlenih. Ova kampanja je plasirana preko medija, a sve to bez da se ministar Vesić ikada obratio RGZ-u. Na taj način se dodatno destabilizuje rad jedne od ključnih institucija u zemlji, umesto da se doprinese njenoj pravnoj sigurnosti i funkcionalnosti.

Posebno je zabrinjavajuće što se ovo dešava nakon implementacije ISO 37001 standarda u RGZ-u za borbu protiv korupcije. Nedostatak adekvatne podrške od strane ministra može ugroziti naše napore u unapređenju sistema upravljanja nepokretnostima i borbi protiv korupcije.

Uprkos pokušajima ministra da izazove ozbiljan poremećaj u radu RGZ-a, zahvaljujući entuzijazmu, profesionalnosti i marljivosti zaposlenih u katastru, ova institucija nastavlja da služi građanima Srbije.

Pozivamo ministra Gorana Vesića da odmah ispuni svoje obaveze prema Zakonu, Skupštini Srbije i građanima Srbije, da prestane sa opstrukcijama i omogući RGZ-u da radi u punom kapacitetu na dobrobit svih građana Srbije“, objavio je RGZ.

Ovo saopštenje dolazi nekoliko dana nakon što je Vesić objavio da je formirao radnu grupu za nadzor katastra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari