Nastavlja se trend povećanja broja turista u Kragujevcu 1Foto: Stanislav Milojković

Nastavlja se dugogodišnji trend porasta domaćih i inostranih posetilaca šumadijske i prve srpske prestonice.

Ovde je od početka godine do kraja septembra boravilo 35.597 turista, što predstavlja rast od jedanaest odsto u odnosu na isti period lane. Posetioci su istovremeno ostvarili 75.749 noćenja, odnosno za oko trinaest posto više nego u 2016. godini. Domaći gosti, kojih je bilo 19.159, ostvarili su 37.466 noćenja, a 16.438 stranih 38.283 noćenja.

Rast broja posetilaca i njihovih noćenja obezbedio je porast prihoda od boravišne takse za više od 600.000 dinara nego prošle godine. Turisti u Kragujevcu i dalje najčešće posećuju Muzej „21. oktobar“ i Spomen-park u Šumaricama. Sve su posećeniji i objekti iz prestoničkog perioda Kragujevca (1818. do 1841. godine). Najpre dvorski kompleks Obrenovića, Milošev venac (u kojem su sačuvani Amidžin i konak kneza Mihaila, i kojem pripadaju i prvo srpsko pozorište i najstarija gimnazija u Srbiji), zatim Stara Miloševa crkva i njena porta u kojoj se nalazi i zdanje Stare srpske skupštine, a koji zajedno predstavljaju prostor u kojem su tokom čitavog 19. deka donošeni ustavi (Sretenjski, Turski i Namesnički) i odluke od ključnog značaja za razvoj Srbije.

Na teritoriji Kragujevca kategorisano je tek 17 seoskih turističkih domaćinstava (u Stragarima, Velikom Šenju, Kutlovu, Masloševu, Maloj Vrbici, Dragobraći, Grošnici, Drači, Gornjoj Sabanti, Kamenici, Lužnicama, Donjim Grbicama, Poskuricama i Vlakči), u kojima se takođe beleži rast broja posetilaca i njihovih noćenja.

Knežev arsenal novi magnet

Veliki broj turista iz zemlje i inostranstva posećuje i „Knežev arsenal“, odnosno deo nekadašnjeg Vojnotehničkog zavoda, najstarijeg industrijskog preduzeća na Balkanu, u kojem je davne 1853. počela proizvodnja topova, a time i industrijalizacija Srbije. Sa fabričkim halama građenim u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka i Muzejom „Stara livnica“, prostor i objekti arsenala predstavljaju kulturno-istorijsku baštinu od neprocenjivog značaja o kojoj se, iako je odavno pod zaštitom države na zaprepašćenje posetilaca, malo ili nimalo ne vodi računa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari