Navršilo se 52 godine od početka proizvodnje stuje na HE “Đerdap 1” kod Kladova 1Foto: TOO Kladovo

Minulog vikenda navršilo se 52 godine od kada je hidroagregat A1 na najvećoj dunavskoj elektrani, umrežen na elektroenergetski sistem Srbije i time praktično započela proizvodnja struje na HE “Đerdap 1”.

Povezivanjem hidroagregata A1 snage 180 megavata na elektromrežu Srbije početkom avgusta 1970. godine dunavska fabrika struje počela je da radi.

Prvi agregat je za protekle 52 godine Elektroprivredi Srbije isporučio oko 47 milijardi kilovat–časova električne energije uz minimum neplaniranih zastoja i ispada sa elektromreže.

Hidrogregat A1 proizvodiće struju još najmanje tri do četiri decenije jer je obuhvaćen postupak revitalizacije HE “Đerdap 1”.

Ovaj agregat je bio dve godine van elektromreže zbog postupka revitalizacije koja je završena u septembru 2017. godine.

U obnovljeni agregat ugrađeno je 1.000 tona statične i oko 1.300 tona obrtne opreme i postupkom revitalizacije instalisana snaga hidroagregata sa 180 povećana je za 21 megavat.

Inače, u hidroenergetskom i plovidbenom sistemu „Đerdap 1“ završena je revitalizacija pet od šest hidroagregata.

Podsetimo da je hidroenergetski i plovidbeni sistem „Đerdap 1″ kompleksan i višenamenski objekat, izgrađen na 943. kilometru Dunava od ušća u Crno more.

Ova najveća hidrotehnička građevina na Dunavu, ukupne dužine 1.278 m, potpuno je simetrična i projektovana tako da svaka zemlja, dakle i Srbija i umunija, raspolaže istim delovima glavnog objekta, koje održavaju i koriste shodno sporazumu i konvencijama o izgradnji i eksploataciji.

I na jednoj i na drugoj strani “Đerdapa 1” nalazi se po jedna elektrana, brodska prevodnica i po sedam prelivnih polja od ukupno 14, koliko ih ima u zajedničkoj prelivnoj brani.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari