Privreda Srbije je impotentna i raštimovana, izložena je permanentnom inflacionom pritisku i problemima sa konkurentnošću ekonomije jer nije uspela da savlada tranzicioni šok, rekao je juče profesor Dragan Đuričin najavljujući ključnu temu 20. savetovanja „Kopaonik biznis forum“, koje će se pod radnim nazivom „Reindustrijalizacija i povezane teme“ održati od 13. do 15. marta.

Đuričin je rekao da reindustrijalizacija Srbije ne može biti obavljena bez uključenja u tehnološki nivo Evrope i da će, citirao je stručnjake Mašinskog fakulteta, trajati bar 20 godina. Pri tome je „obnavljanje nekad konkurentnih proizvoda u Srbiji, san koji se više ne može sanjati“ nego težište treba staviti na energetiku, hranu i prehrambenu industriju uz uvažavanje četiri evropska pravila: održiva energetika, integrisani transport, sigurna hrana i socijalni troškovi starenja stanovništva. „Reindustrijalizaciju Srbija sama ne može da sprovede i to je, a ne ono što se obično navodi, ključni razlog za integraciju u Evropu“, rekao je Đuričin.

On je imao neobično mnogo kritičkih primedbi na držanje centralne banke i tvrdi da je „prethodna vlada, a delimično i sadašnja, talac centralne banke“ i njene preuske platforme inflacionog targetiranja čiji ciljevi, uostalom, uglavnom nisu ostvarivani „jer nije postojalo koheziono sidro ekonomske politike“. „Nije jasno zašto je naša centralna banka toliko uobražena kad se zna da je referentna kamatna stopa u nekim periodima bila i sedam puta viša od one u SAD“, rekao je Đuričin i dodao da u Srbiji imamo „realno depresiran kurs i visoke kamate, a u tim uslovima nema reindustrijalizacije“. Organizatori kopaoničkog savetovanja – Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora – nude novu platformu prema kojoj će industrijska politike voditi, a monetarna i fiskalna politika ih slediti. „Dobro je što je ova vlada shvatila da rešenja nisu u monetarnim merama“, rekao je Đuričin i dodao da se on zalaže za čvrst, realan i konkurentan kurs dinara, ali „sa ovim se ne slažu svi“.

Đuričin je veoma kritikovao prethodnu vladu Srbije jer se dugo, i pošto su svi promenili pravila, držala prevaziđenih mantri „naivnog liberalizma odnosno načela da će nevidljiva ruka tržišta rešiti sve probleme, da bi državu trebalo povući sa svih pozicija i pustiti strane investitore da odrade ono što treba da se odradi“. „U međuvremenu se ceo svet okrenuo vidljivoj ruci države i antikriznim programima reindustrijalizacije“, rekao je Đuričin i pohvalio sadašnju vladu: „Naivni liberalizam je sada prošlost, nešto je, dakle, shvaćeno“.

Pokrovitelj kopaoničkog savetovanja je Vlada Srbije, koju će u njegovom radu predstavljati premijer i pet ministara.

O Železari: tako treba

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović podržao je plan B Vlade Srbije za Železaru Smederevo, odnosno da država snosi troškove održavanja proizvodnje u toj firmi dok joj ne pronađe strateškog partnera. „Mislim da je to dobar potez Vlade Srbije“, rekao je Vlahović, koji je kao ministar za privatizaciju učestvovao u prodaji nekadašnjeg Sartida američkoj kompaniji US Steel. Vlahović je podsetio da od rada Železare zavisi rad velikog broja malih i srednjih preduzeća u Srbiji, ali i neki infrastrukturni kapaciteti. Sem toga, dobar razlog da je država preuzme i u njoj održava proizvodnju, je održanje tehnološke discipline, dodao je on.

Mada se to ne bi očekivalo od predstavnika privatnog sektora, napomenuo je predsednik Udruženja korporativnih direktora Toplica Spasojević, i on podržava plan B Vlade Srbije za Železaru Smederevo. „Podržavamo ulazak države posebno u ovakve bazne industrijske grane iz kojih smo ponegde prerano izašli“, precizirao je Spasojević. On žali što Železara Smederevo nije osposobljena za proizvodnju čelika za belu tehniku i automobilsku industriju, jer da jeste, smatra on, to bi joj osiguralo dobru poziciju na tržištu. Kao dokaz, Spasojević je naveo primer Turske koja dominira tržištem bele tehnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari