NBS: Bruto devizne rezerve u avgustu rekordnih 28,22 milijarde evra 1Foto: Pixabay/soofiatailor

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju avgusta ove godine iznosile 28,22 milijarde evra, što je najviši nivo bruto deviznih rezervi u centralnoj banci na kraju meseca od 2000, od kada se prate podaci na ovaj način.

U odnosu na kraj jula devizne rezerve su povećane za 111,7 miliona evra. Ovaj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 182,2 odsto i 7,4 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, objavila je NBS.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) na kraju avgusta iznosile su 23,98 milijarde evra.

U odnosu na kraj jula, neto devizne rezerve, povećane su za 71 milion evra.

Dodaje se da su prilivi ostvareni i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 247,8 miliona evra.

Iz NBS su ukazali da su ti prilivi bili dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi realizovane neto razduženjem države na ime deviznih kredita u iznosu od 134,6 miliona evra i dospelih deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 116 miliona evra, kao i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 121,6 miliona evra.

Na povećanje deviznih rezervi uticao je i pozitivan neto efekat tržišnih faktora u iznosu od 1,1 milion evra, koji je u najvećoj meri rezultat povećanja cene zlata za oko 3,6 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo slabljenje dolara u odnosu na evro za oko 2,3 odsto na međunarodnom tržištu, piše u saopštenju.

Iz centralne banke su naveli da je obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio 673,9 miliona evra i da je bio za 185,2 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U prvih osam meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,48 milijardi evra.

U avgustu vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu neto kupila 280 miliona evra.

Od početka ove godine NBS je neto kupila 1,83 milijarde evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari