Saznanje Danasa da je u subotu postignut dogovor između Srpske napredne stranke i Ujedinjenih regiona Srbije oko izmena teksta Zakona o računovodstvu, potvrđena su jer je SNS juče iz parlamenta povukla sporni amandman kojim je traženo da preduzeća finansijske izveštaje dostavljaju NBS, umesto APR.

Umesto toga, skupštinski odbor za finansije predložio je dva nova amandmana na Predlog zakona o računovodstvu kojima se centralnoj banci omogućava neposredan pristup i preuzimanje finansijskih izveštaja i svih drugih potrebnih podataka od Agencije za privredne registre bez naknade. Očekuje se zato da će poslanici vladajuće koalicije tokom današnjeg glasanja podržati većinom glasova Zakon o računovodstvu.

Amandmanima Odbora predviđeno je da se radi nesmetanog pristupa NBS informacijama APR-a najkasnije do oktobra ove godine uspostavi adekvatna tehničko-informaciona platforma.

Poslanici vladajuće koalicije tokom skupštinske rasprave o amandmanima istakli su da su ti amandamni rezultat dijaloga i debate i da će unaprediti koordinaciju rada APR i NBS, kao i da su dobro rešenje i za građane i za privredu, jer ne predviđaju nikakve dodatne troškove. A Srpska napredna stranka saopštila je i da nije bilo ozbiljnog spora sa Ujedinjenim regionima Srbije o Predlogu zakona o računovodstvu, nego da je reč o tehničkoj stvari koja je rešena prihvatanjem novih amandmana na predloženi zakon.

Opoziciona DS ocenila je, međutim, da je bilo spora između SNS-a i URS-a o amandmanu, da je zbog toga protekle nedelje prekinuta sednica i da to ilustruje realan odnos u vladajućoj koaliciji, koja, kako navode u toj stranci, danima ne može da se dogovori o dostavljanju finansijskih podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari