NBS i dalje ne povećava referentnu kamatnu stopu 1Foto: Bojan Cvejić

Izvršni odbor Narodne banke Srbije zadržao je referentnu kamatnu stopu na nivou od jedan odsto.

Centralna banka će nastaviti da pooštrava monetarne uslove povećavanjem kamatne stope na reverznim repo aukcijama, kao i većim povlačenjem novca iz opticaja na repo aukcijama.

Prosečna ponderisana kamatna stopa na poslednjoj repo aukciji održanoj ovog meseca iznosila je 0,9 odsto, čime se približila referentnoj kamatnoj stopi i bila za 79 baznih poena viša nego početkom oktobra prošle godine„, navodi se u saopštenju NBS.

U NBS ukazuju na povećane troškovne pritisci u međunarodnom i domaćem okruženju, kao i na potrebe centralne banke da utiče na inflaciona očekivanja tržišnih učesnika i ograniče sekundarni efekti na cene ostalih proizvoda i usluga.

Neizvesnost koja je karakterisala međunarodna robna i finansijska tržišta prethodnih meseci usled pojave novih sojeva virusa korona, dodatno je pojačana efektom geopolitičkih tenzija i izbijanjem krize u Ukrajini. To je za posledicu imalo znatan rast cena energenata, svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i metala, koje su se približile istorijski najvišim nivoima ili ih čak premašile. Po tom osnovu izgledi globalnog ekonomskog rasta postaju neizvesniji, a dodatni rast cena energenata, hrane i sirovina za proizvodnju povećava rizike da bi inflatorni pritisci mogli biti veći od očekivanih i biti prisutni u dužem periodu. U takvim okolnostima nije izvesno ni kojom brzinom će se odvijati očekivana normalizacija monetarnih politika vodećih centralnih banaka, FED-a i ECB, kao i kakve će efekte povećana neizvesnost na globalnom nivou imati na finansijske uslove i tokove kapitala prema zemljama u usponu, uključujući i Srbiju„, objašnjavaju u NBS.


Narodna banka Srbije
je ostala pri projekciji realnog rasta BDP-a u rasponu četiri do pet odsto u ovoj godini. Inflacija je u januaru iznosila 8,2 odsto, dok je bazna inflacija na nivou od 4,1 odsto.

Prema poslednjoj aktuelnoj srednjoročnoj projekciji iz februara, inflacija bi od marta trebalo da se nađe na opadajućoj putanji i da do kraja perioda projekcije nastavi da usporava ka centralnoj vrednosti cilja. Iako trenutna dešavanja u pogledu svetskih cena energenata i primarnih proizvoda ukazuju da postoji mogućnost da inflacija bude na nešto višem nivou od projektovanog, Izvršni odbor i dalje ocenjuje da će inflacija imati opadajuću putanju do kraja godine„, zaključuje NBS.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. aprila 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari