NBS i ministar finansija: Veoma uspešna aukcija evroobveznica Srbije 1foto FoNet Ana Paunković

Narodna banka Srbije (NBS) i ministar finansija Siniša Mali su u odvojenim saopštenjima objavili da je Srbija danas na međunarodnom finansijskom tržištu uspešno realizovala emisiju desetogodišnjih dolarskih „održivih“ evroobveznica, odnosno obveznica čija će sredstva biti korišćena za održive projekte u oblasti zelene agende i socijalno odgovornih aktivnosti.

U saopštenju NBS se navodi da su prodate obveznice u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi dolara, dok je tražnja investitora tokom dana bila višestruko veća – premašila je iznos od 6,5 milijardi dolara.

NBS je navela da je nakon emisije prvih „zelenih“ evroobveznica Srbije na međunarodnom tržištu 2021. godine, ovo druga hartija sa „ESG“ oznakom (Environmental, Social, and Governance) koju emituje Srbija.

Današnja emisija evroobveznica Srbije može se okarakterisati kao veoma uspešna – ocenila je NBS i dodala da to pokazuju izuzetno visoka tražnja investitora, smanjenje troškova finansiranja tokom aukcije za 40 baznih poena, kao i spremnost međunarodnih investitora da prihvate i nižu stopu na srpske hartije od „fer vrednovane“.

„Kao i u slučaju prethodnih emisija dolarskih evroobveznica, a sa ciljem smanjenja i deviznog i kamatnog rizika javnog duga, pokazujući odgovornost za njegovu održivost, Srbija je zaključila i hedžing transakcije. Ovakvim transakcijama je obaveze po osnovu emisije dolarskih evroobveznica odmah konvertovala u obaveze u evrima“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je time pored smanjenja izloženosti deviznom riziku kretanja dolara prema evru, smanjen i faktički trošak zaduživanja Srbije, tako da on nakon hedžinga za evroobveznicu iznosi 4,75 odsto.

U svom saopštenju ministar finansija Siniša Mali je istakao da je Srbija po prvi put na međunarodnom tržištu emitovala održive obveznice (ESG), čime je prikupljeno 1,5 milijardi dolara za finansiranje održivog razvoja, zelenih projekata i projekata kojima se podstiče društvena odgovornost.

Mali je ocenio da je veliko interesovanje investitora najbolji pokazatelj da je ekonomija Srbije stabilna i da nastavlja da raste.

On je kazao da je Srbija u prvom kvartalu ove godine ostvarila stopu rasta od 4,7 odsto, i da im je želja da dalje nastave da ostvaruju tako visoke stope rasta da bi uspešno bio sproveden program „Skok u budućnost – Srbija 2027“, koji obuhvata 323 projekta u celoj Srbiji.

„Pri tome, u potpunosti zadržavamo makroekonomsku stabilnost, s obzirom na to da nam je udeo javnog duga u BDP-u 47,6 odsto, što je daleko ispod nivoa zaduženosti evrozone koja iznosi 89 odsto BDP-a“, ocenio je Mali.

On je rekao i da je Srbija jedina van Evropske unije i ispod nivoa investicionog rejtinga koja je izdala socijalno održivu obveznicu. Prethodno su to učinile Rumunija, Mađarska i Slovenija koje su članice EU i imaju investicioni rejting, naveo je ministar.

Mali je dodao da je izdavanje takve obveznice važan signal za investitore „da smo posvećeni projektima koji imaju socijalnu komponentu, a sa druge strane imaćemo konkretne benefite za građane“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari