NBS: Kretanje inflacije u skladu sa očekivanjima, bazna inflacija viša od ukupne 1Foto: Shutterstock/StockBook

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, međugodišnja inflacija je u junu usporila na 3,8%, čime se nalazi na putanji koja je u skladu s projekcijama Narodne banke Srbije. Opadanju inflacije najviše su doprinele cene hrane i naftnih derivata, ocenila je NBS.

Na mesečnom nivou, inflacija je u junu iznosila 0,1 odsto, što je njen najniži mesečni nivo u 2024. godini, uz različita kretanja osnovnih komponenata potrošačkih cena (bazne inflacije, cena hrane i cena energenata).

U okviru cena hrane, cene prerađene hrane su porasle za 0,4 odsto, što je približno mesečnim ostvarenjima od početka ove godine, ali je taj rast neutralisan nižim cenama svežeg povrća i mesa. I na mesečnom i na međugodišnjem nivou, doprinos cena hrane ukupnoj inflaciji bio je u junu neutralan.

Pod uticajem pojeftinjenja naftnih derivata (–2,6%), cene energenata su, prvi put ove godine, na mesečnom nivou snižene, za jedan odsto. Međugodišnje posmatrano, rast cena energenata u junu je iznosio 6,2 odsto.

Cene u okviru bazne inflacije bile su više za 0,5 odsto mesečno, pre svega zbog sezonski uobičajenog rasta cena turističkih paket-aranžmana, kao i cena ugostiteljskih usluga i stanarina. Na međugodišnjem nivou, bazna inflacija u junu je iznosila 5,1 odsto, što je nivo oko koga se kreće poslednjih nekoliko meseci.

Prema proceni Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija će i u narednom periodu nastaviti kretanje u granicama cilja od tri plus minus 1,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari