NBS: Na pola koraka od investicionog kreditnog rejtinga 1EPA-EFE/JUSTIN LANE

Rejting agencija Fič (Fitch) u svom najnovijem izveštaju za Srbiju povećala je izglede za dobijanje rejtinga investicionog ranga sa stabilnih na pozitivne, uz zadržavanje rejtinga na nivou BB+, saopštila je Narodna banka Srbije.

U aprilu ove godine druga od velike trojke, rejting agencija Standard & Poor’s, takođe je povećala izglede Srbije za povećanje kreditnog rejtinga.

„Time se Srbija, prema oceni dve od tri najuticajnije svetske rejting agencije, našla na pola koraka od istorijskog uspeha – dobijanja investicionog ranga kreditnog rejtinga, što će Srbiju i sa stanovišta agencija za kreditni rejting svrstati u grupu zemalja s visokom izvesnošću ulaganja, a što tržišni učesnici već godinama prepoznaju“, navodi se u saopštenju NBS.

Odluka je doneta, prema navodima rejting agencije, na osnovu otpornosti koju je domaća ekonomija pokazala u turbulentnom periodu prethodnih godina, tokom kojih je očuvana snažna eksterna pozicija i opadajuća putanja javnog duga, uz investicioni ciklus koji bi trebalo da podrži ubrzanje privrednog rasta u kratkom i srednjem roku.

„Posebno sam ponosna na činjenicu koju navodi agencija Fitch da se zahvaljujući snažnom privrednom rastu i stabilnosti deviznog kursa očekuje da u periodu od 2018. do 2026. godine gotovo udvostručimo vrednost bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika, što je jasan pokazatelj povećanja životnog standarda građana i cilj kome težimo svi mi nosioci ekonomske politike”, istakla je guverner Jorgovanka Tabaković, komentarišući odluku agencije.

Kako se navodi u saopštenju NBS, Fič očekuje ubrzanje privrednog rasta u tekućoj i narednim godinama, uz doprinos i privatnih i javnih investicija i usporavanje inflacije što će omogućiti dodatno ublažavanje monetarne politike.

Fič očekuje da će privredni rats Srbije ove godine iznositi 3,8 odsto, a u srednjem roku četiri odsto.
Što se tiče inflacije, sa prosečnih 4,4 odto pve goine, očekuje pad na 3,6 odsto u 2025. i 3,2 odsto u 2026. godini.

Kada je reč o faktorima koji bi mogli da doprinesu povećanju kreditnog rejtinga u narednom periodu agencija Fič navodi nastavak održivog i snažnog rasta bruto domaćeg proizvoda, koji bi trebalo da obezbedi konvergenciju dohodaka ka zemljama s višim rejtingom. Takođe, povećanju kreditnog rejtinga na investicioni nivo doprinela bi i snažnija fiskalna pozicija, tj. niži deficit budžeta i brže smanjenje javnog duga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari