NBS povećala procenu rasta BDP-a na 6,5 odsto 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da je NBS popravila projekciju rasta BDP-a u ovoj godini sa šest na 6,5 odsto. Ona je predstavljajući avgustovski izveštaj o inflaciji ocenila da je pretkrizni nivo BDP-a dostignut već u prvom tromesečju ove godine, dok je u drugom ostvaren privredni rast od 13,4 odsto.

“Na osnovu podataka za prvih šest meseci i očekivanja do kraja godine, revidirali smo očekivanje rasta BDP-a za 2021. sa šest na 6,5 odsto. Ukoliko dođe do novog talasa pandemije na jesen i ako bude blaži i bez prevelikog uticaja na ekonomiju, rast bi mogao biti i veći od 6,5 odsto. Revidirali smo i projekciju rasta u srednjem roku sa četiri na raspon od četiri do pet odsto”, rekla je guvernerka.

Prema novoj projekciji koja uzima u obzir infrastrukturne projekte, učešće građevinarstva u BDP u srednjem roku treba da poraste sa šest na sedam odsto, a to će pozitivno uticati na rast trgovine, industrije, saobraćaja, finansija i prometa nekretnina.

“Učešće bruto fiksnih investicija u BDP bi trebalo da premaši nivo od 26 odsto, nakon čega će se u dužem periodu zadržati na visokom nivou”, ocenila je ona.

NBS je korigovala i projekciju deficita tekućeg računa platnog deficita sa 4,6 na četiri odsto BDP-a. U prvoj polovini godine deficit tekućeg računa iznosio je 1,8 odsto BDP-a, čemu je najviše doprineo izvoz. Tabaković je istakla da se očekuje da izvoz ove godine dostigne 27 milijardi dolara, za petinu više od prošle godine.

U prvih šest meseci ove godine priliv stranih direktnih investicija iznosio je 1,73 milijardi evra, a “ako dodamo podatke iz jula i prvu dekadu avgusta, priliv iznosi gotovo 2,2 milijardi evra. To je za 30 odsto više nego u prvih sedam meseci 2020. godine”, napomenula je Tabaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari