NBS pripremila Nacrt izmena i dopuna Zakona o bankama, javna rasprava do 16. septembra 1foto Aleksandar Roknić Danas

Narodna banka Srbije (NBS) je objavila da je pripremila Nacrt izmena i dopuna Zakona o bankama o kojem javna rasprava traje do 16. septembra.

Cilj izmena i dopuna Zakona o bankama jeste dalje jačanje okvira za poslovanje banaka pre svega u segmentima korporativnog upravljanja, upravljanja rizicima kojima je banka izložena, procesa interne procene adekvatnosti kapitala i likvidnosti banke, objavljivanja podataka, navela je NBS.

Dodatno se, kako je istaknuto, ojačava i supervizorska funkcija NBS uvođenjem novog instrumenta „prikrivene kontrole“ radi dodatnog unapređenja kontrole zakonitosti poslovanja banke u oblasti zaštite korisnika finansijskih usluga, zatim uvođenjem supervizorskog sporazuma u okviru kontrolnog postupka, kao i preciziranjem procesa supervizorske procene.

Izmenama propisa unapređuje se zakonski okvir za restrukturiranje banaka – osnivanjem Fonda za restrukturiranje banaka, što je novina koja će, prema očekivanjima centralne banke, imati i pozitivne efekte neposrednim obezbeđenjem sredstava od doprinosa banaka za finansiranje eventualnih postupaka restrukturiranja banaka, čime bi se umanjili rizici od moguće upotrebe sredstava poreskih obveznika u te svrhe.

Ceo tekst Nacrta može da se pročita na sajtu Narodne banke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari