NBS: Referentna kamatna stopa nepromenjena 1Narodna banka Srbije Foto: Bojan Cvejić

Narodna banka Srbije odlučila je na današnjoj sednici da zadrži referentnu kamatnu stopu na šest odsto, kao i kamatne stope na depozitne olakšice (4,75 odsto) i kreditne olakšice (7,25 odsto).

NBS je od aprila 2022. godine povećala referentnu kamatnu stopu za pet procentnih poena, a kako se navodi u saopštenju NBS, izvršni odbor je odlučio da bi trebalo sagledati efekte ranije donetih monetarnih mera.

„Prenošenje dosadašnjeg povećanja referentne kamatne stope na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike putem kanala kamatne stope.

Ublažavanju inflatornih pritisaka Narodna banka Srbije kontinuirano doprinosi i očuvanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru. Ovakva odluka Izvršnog odbora u skladu je i sa očekivanjem da će inflatorni pritisci u narednim mesecima početi da se smanjuju, osetnije od polovine ove godine.

Pritom, Narodna banka Srbije zadržava mogućnost da, ukoliko bude potrebno, odnosno ukoliko kretanja u domaćem i međunarodnom okruženju to budu zahtevala, nastavi pooštravanje monetarnih uslova i u narednom periodu. Prostor za to postoji i kroz prilagođavanje prosečne ponderisane repo stope, kao i kroz dalja povećanja referentne kamatne stope u zavisnosti od prirode eventualnih pritisaka, čime Narodna banka Srbije još jednom ukazuje na značaj fleksibilnosti svog monetarnog okvira“, saopštila je NBS.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 8. juna 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari