NBS: Srbija ima pozitivne izglede za povećanje rejtinga kod sve tri najuticajnije rejting agencije 1foto Aleksandar Roknić Danas

Nakon agencija Standard and Poor’s i Fitch, i treća najuticajnija svetska rejting agencija, Moody’s, poboljšala je izglede Srbije za povećanje kreditnog rejtinga sa stabilnih na pozitivne, pri čemu je kreditni rejting Srbije zadržan na nivou Ba2, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

U saopštenju se navodi da se time nastavlja „niz pozitivnih ocena makroekonomskih kretanja u Srbiji od strane eminentnih institucija, kao i procena o povoljnim perspektivama rasta i za naredni period“.

U svom izveštaju agencija Moody’s ističe da se pokazalo da su izgledi rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije iznad prethodnih očekivanja agencije i da to pokazuje snagu naše ekonomije.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je povodom objavljivanja odluke agencije Moody’s rekla da činjenica da su sve tri najvažnije svetske rejting agencije prethodnih meseci poboljšale izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije potvrđuje da je NBS u prethodnim godinama na sve izazove odgovorila adekvatno i da je Srbija, uporedo sa ublažavanjem negativnih šokova iz međunarodnog okruženja, razvijala ekonomiju i radila na daljem rastu životnog standarda svih građana.

„Takva politika dala je rezultate, ali je istovremeno i garant da ćemo i u budućnosti nastaviti da radimo na očuvanju ukupne stabilnosti i povoljnog investicionog i poslovnog ambijenta, što nas svrstava u grupu zemalja koje se ubrzano razvijaju“, istakla je Tabaković.

Kako NBS navodi u saopštenju, u svom izveštaju Moody’s navodi da se očekuje ubrzanje privrednog rasta u ovoj i narednoj godini, pri čemu za tekuću godinu projektuju realan rast bruto domaćeg proizvoda od 3,8 odsto, a za 2025. godinu rast od 4,2 odsto.

U izveštaju se pozitivno ocenjuje program „Skok u budućnost – Srbija Ekspo 2027“, za koji očekuju da će uticati na povećanje javnih investicija, čije će učešće u bruto domaćem proizvodu dostići 7,5 odsto do 2027. godine.

„U prilog pozitivnim izgledima kreditnog rejtinga, agencija navodi i očuvanu makroekonomsku stabilnost i održiv privredni rast, podržane relativno dinamičnim proizvodnim sektorom, kao i povoljnom investicionom klimom i obrazovanom radnom snagom, koji doprinose da priliv stranih direktnih investicija ostane visok i projektno raznovrstan“, navodi se u saopštenju.

Ističu se i veoma dobri rezultati koji su postignuti i tokom aktuelnog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

„Kada je reč o fiskalnim pokazateljima, agencija navodi da će deficit budžeta države ostati na umerenom nivou i pored toga što se planiraju značajne državne investicije. Takođe se ističe da se srednjoročnim fiskalnim okvirom predviđa postepeno smanjenje fiskalnog deficita i nastavak opadajuće putanje javnog duga, čije će učešće u bruto domaćem proizvodu, prema oceni agencije, biti na nivou od oko 50 odsto u 2027. godini“, navodi se u saopštenju.

U svom izveštaju agencija Moody’s navodi i da će eksterne neravnoteže ostati na niskom nivou imajući u vidu da je deficit tekućeg računa platnog bilansa u potpunosti pokriven neto prilivom stranih direktnih investicija i da su snažne devizne rezerve na rekordnom nivou, čime je dodatno ojačana otpornost na eksterne šokove.

„Svi donosioci odluka u Srbiji odlučno su usmereni ka daljem poboljšanju domaćeg ekonomskog okruženja, povećanju kreditnog rejtinga i dostizanju nivoa investicionog ranga, koji će dodatno potvrditi da je Srbija zemlja s visokom izvesnošću ulaganja“, zaključila je Tabaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari