NBS: Štednja u dinarima isplativija nego u evrima poslednjih 12 godina 1Foto: Shutterstock/Ground Picture

Dobri makroekonomski pokazatelji koji se ogledaju prvenstveno u očuvanoj finansijskoj stabilnosti i relativnoj stabilnosti kursa dinara prema evru doprineli su da dinarska štednja stanovništva tokom ove godine poraste za 27,7 milijardi dinara ili 20,1 odsto, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Dinarska štednja je poslednjih godinu dana uvećana za 53,6 milijardi dinara (48 odsto) i dostigla je najviši nivo od 165,6 milijardi dinara. Polugodišnja analiza isplativosti dinarske i devizne štednje, urađena za period od juna 2012. do juna 2024. godine, pokazala je da je dinarska štednja u poslednjih dvanaest godina bila isplativija od devizne štednje, i kratkoročno i dugoročno.

Pored viših kamatnih stopa na dinarsku štednju nego na štednju u evrima i neoporezivanja prihoda od kamate na dinarsku štednju nasuprot oporezivanju prihoda od kamate na deviznu štednju po stopi od 15 odsto, većoj isplativosti štednje u domaćoj valuti u odnosu na deviznu štednju je doprinela dostignuta i sačuvana makroekonomska i finansijska stabilnost u proteklim godinama, a posebno u uslovima višegodišnjih kriza, kada su adekvatne i blagovremeno donete mere monetarne i fiskalne politike imale ključnu ulogu, navela je NBS.

Štednja u domaćoj valuti u poslednjih dvanaest godina je, kako je istaknuto, povećana preko devet puta, a prosečan iznos dinarske štednje po partiji krajem juna iznosio je 165.000 dinara.

Devizna štednja je u prethodnih 12 godina gotovo udvostručena, sa 7,9 milijardi evra u junu 2012. godine na 15 milijardi evra u junu 2024. godine, dok je prosečan iznos devizne štednje po partiji krajem juna iznosio 3.162 evra.

NBS: Štednja u dinarima isplativija nego u evrima poslednjih 12 godina 2

Analiza isplativosti štednje oročene na godinu dana, koja je reoročavana u periodu od dvanaest godina (od juna 2012.), pokazala je da bi štediša na ulog od 100.000 dinara na kraju perioda oročenja, u junu 2024. godine, dobio gotovo 53.500 dinara (460 evra) više od štediše koji bi u istom periodu na štednju u evrima položio protivvrednost istog iznosa (preračunato po prosečnom kursu dinara prema evru u mesecu oročenja).

I dinarska štednja oročena na godinu dana bila je isplativija od odgovarajuće štednje u evrima u gotovo svim posmatranim godišnjim potperiodima (preko 98 odsto).

Štediša koji je od juna 2023. godine štedeo u domaćoj valuti, na uloženih 100.000 dinara, dobio bi u junu 2024. godine skoro 2.900 dinara više od štediše koji bi u istom periodu oročio protivvrednost od 100.000 dinara u evrima, navela je NBS.

Dinarska štednja oročena na tri meseca bila je isplativija od štednje u evrima u najvećem broju posmatranih tromesečnih potperioda (preko 90 odsto), dok je dinarska štednja oročena na dve godine bila isplativija od štednje oročene na isti rok u evrima u svim posmatranim dvogodišnjim potperiodima (100 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari