NBS: Tokom prethodnih 12 godina ekonomska slika Srbije kompletno je izmenjena 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da u proteklih 12 godina, koliko je na njenom čelu guverner Jorgovanka Tabaković, ima kontinuitet u ispunjavanju ciljeva u korist građana, privrede i države.

„Tokom prethodnih 12 godina ekonomska slika Srbije kompletno je izmenjena. Danas Srbija ima inflaciju uporedivu sa zemljama centralne Evrope, stabilnu valutu, rekordan nivo deviznih rezervi, stabilan finansijski sistem, uređene javne finansije, stabilan rast investicija, snažan rast izvoza i održivu spoljnu poziciju“, navodi se u saopštenju NBS povodom početka trećeg četvorogodišnjeg mandata Tabaković na mestu guvernera.

Navedeno je da je od kraja 2013. godine snižena inflacija sa 12,2 na 2,2 odsto, a narednih osam godina, sve do eskalacije globalnih inflatornih pritisaka 2021. godine, prosečna inflacija u Srbiji očuvana je na nivou od 2,2 odsto.

„Na uvezenu inflaciju, kao posledicu višestrukih kriza na globalnom nivou, reagovali smo zajednički – i NBS i Vlada Srbije. Radili smo sve da zaštitimo standard građana, ali i da ne ugrozimo privredni rast“, navela je NBS.

Preneto je da pokrivenost prosečne potrošačke korpe prosečnom zaradom za pet meseci ove godine iznosi 93,5 odsto, a 2013. godine iznosila 65,9 odsto, dok pokrivenost minimalne potrošačke korpe minimalnom zaradom iznosi 88,9 odsto, a 2013. godine bila je 58,7 odsto.

„Uspostavljena, a zatim i očuvana relativna stabilnost kursa dinara prema evru u poslednjih 12 godina postala je zaštitni znak NBS – dinar je u ovom periodu nominalno ojačao za 1,3 odsto“, navodi se u saopštenju.

Na deviznom tržištu NBS je neto kupila gotovo 10 milijardi evra, što je, kako je ukazano, najznačajniji pojedinačni faktor uvećanja deviznih rezervi zemlje.

„U uslovima preovlađujućih pritisaka na strani ponude deviza, Narodna banka Srbije kupovinom deviza sprečava prekomerno jačanje domaće valute tokom sedam od poslednjih osam godina. U 2023. godini neto smo kupili rekordno visok iznos deviza od gotovo četiri milijarde evra, a u tekućoj, 2024. godini neto kupovina premašuje 1,6 milijardi evra. Istovremeno, na taj način uvećavamo devizne rezerve, dodatno jačajući jedan od stubova domaće finansijske stabilnost“, navela je centralna banka.

U saopštenju piše je i da devizne rezerve beleže nove istorijski najviše nivoe i na kraju jula 2024. godine su iznosile 28,1 milijarde evra, što je više za 18 milijardi evra, odnosno 2,8 puta nego krajem jula 2012. godine, uprkos nezapamćenim turbulencijama na globalnom nivou.

Dinarska štednja, kako je navedeno, beleži rekordne nivoe sa iznosom od 165 milijardi dinara, što je devet puta više nego na kraju 2012. godine.

„I devizna štednja beleži rekorde – na nivou od preko 15 milijardi evra povećana je za više od 80 odsto u poslednjih 12 godina“, navela je NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari