NBS zadržala projekciju privrednog rasta na 4,5 odsto 1Foto: FoNet/Slobodan Miljević

Narodna banka Srbije zadržala je projekciju privrednog rasta u 2022. godini na četiri do pet odsto, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković dodajući da će ispunjenje projekcije biti olakšano zato što se prenose dobre tendencije iz poslednjeg kvartala prošle godine kada je ostvaren međugodišnji rast od 6,9 odsto.

Ona je na prezentaciji Izveštaja o inflaciji istakla da je prošle godine priliv stranih direktnih investicija bio rekordnih 3,9 milijardi evra.

Savo Jakovljević, direktor sektora za statistiku NBS istakao je doprinos uslužnog sektora u privrednom rastu prošle godine, s obzirom na veliki pad 2020. godine, a zatim i građevinarstva i prerađivačke industrije. Jedino je negativan doprinos imala poljoprivreda.

“U četvrtom tromesečju prošle godine imali smo brži od očekivanog rast i prenete tendencije u ovu godinu se procenjuju na oko dva odsto. Zahvaljujući daljem povećanju zaposlenosti i zarada i povoljnim uslovima kreditiranja, rastu BDP-a će ove godine najviše doprineti privatna potrošnja”, napomenuo je Jakovljević dodajući da su investicije iz prethodnih godine povećale našu izvoznu ponudu.

Procena NBS je da iz međunarodnog okruženja stižu najveći rizici, a pre svega duže trajanje zastoja u lancima snabdevanja i energetska kriza. On je istakao i da zahvaljujući poptisivanju sporazuma o kupovini gasa sa Rusijom do sredine godine ne očekuju veće poremećaje u poslovanju kompanija. Što se tiče poskupljenja struje, on podseća da je cena za privredu ograničena na 75 evra po megavatsatu, ali i da evropska konkurencija takođe plaća skuplje i struju i gas, pa tako naša preduzeća ne gube konkurentnost.

On je izrazio očekivanje da bi priliv stranih direktnih investicija mogao biti veći od procenjenih, ali i da su fiskalni prihodi konzervativno porjektovani, te da bi veći prihodi mogli da se iskoriste za povećanje kapitalnih investicija države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari