NBS zadržala referentnu kamatnu stopu na istom nivou 1foto Aleksandar Roknić Danas

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 5,75 odsto. Na nepromenjenim nivoima su zadržane i kamatne stope na depozitne 4,5 odsto i kreditne olakšice na sedam odsto, saopšteno je iz NBS-a.

Prilikom donošenja odluke da zadrži referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou, kako je saopšteno, Izvršni odbor je istakao da je referentna kamatna stopa od juna smanjena za ukupno 75 baznih poena i da će se efekti dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike manifestovati i u narednom periodu.

Izvršni odbor je naglasio da je, i pored povratka inflacije u granice cilja i nastavka njenog kretanja u okviru ovih granica, neophodno nastaviti sa sprovođenjem oprezne monetarne politike NBS imajući u vidu nepredvidivost makroekonomskih dešavanja u međunarodnom okruženju i rast geopolitičkih rizika, kao i njihov uticaj na svetske cene energenata i drugih primarnih proizvoda.

„Dosadašnji rast cene sirove nafte na svetskom tržištu bio je ograničen, zahvaljujući pre svega dobroj snabdevenosti i znatnim zalihama na globalnom nivou, ali je izražena zabrinutost da bi dalja eskalacija sukoba na Bliskom istoku mogla da poremeti tokove nafte iz ovog ključnog izvoznog regiona i da dovede do znatnijeg rasta svetske cene nafte u narednom periodu. To bi moglo da se odrazi na inflaciju na globalnom nivou i tempo ublažavanja monetarnih politika centralnih banaka i uslove finansiranja na međunarodnom tržištu“, poručili su iz NBS.

S druge strane, Izvršni odbor očekuje da će povećanje kreditnog rejtinga Srbije na nivo investicionog ranga od strane rejting agencije Standard&Poor’s doprineti nižoj premiji rizika zemlje i povoljnijim uslovima finansiranja, što će pružiti podršku daljem rastu raspoloživog dohotka za investicije i potrošnju, a time i privrednom rastu.

„Opreznost monetarne politike je, takođe, potrebna i zbog ovogodišnje domaće poljoprivredne sezone, koja je bila pod uticajem nepovoljnih vremenskih uslova i suše tokom letnjih meseci, što se odražava na smanjenu ponudu poljoprivrednih proizvoda i njihove više cene“, naveli su oni.

Prema njihovim rečima, inflacija u Srbiji se nalazi u granicama cilja od 3 ± 1,5 odsto i na putanji koja je u skladu s projekcijom NBS.

Oni podsećaju da je u avgustu, kao i u julu, međugodišnja inflacija iznosila 4,3 odsto, a mesečna inflacija 0,4 odsto, što je jednako prosečnim mesečnim ostvarenjima od početka godine.

„Mesečnu dinamiku inflacije u avgustu obeležili su rast cena hrane i bezalkoholnih pića (0,9%) i korekcije pojedinih regulisanih cena, dok su cene naftnih derivata snižene (3,4%), prateći dinamiku kretanja svetske cene nafte. U narednom periodu inflacija bi trebalo da nastavi da se kreće u granicama cilja, s tim da će do kraja ove godine usporiti na oko 4%, a zatim će se tokom naredne godine postepeno približavati centralnoj vrednosti cilja od 3%. Tome će pre svega doprineti i dalje restriktivni monetarni uslovi, niža uvozna inflacija i inflaciona očekivanja“, naveli su iz NBS.

Odlučujući o monetarnoj politici Izvršni odbor je imao u vidu da pokazatelji realnog sektora nastavljaju da beleže pozitivna kretanja i tokom trećeg tromesečja, podržani smanjenjem inflacije, realnim rastom zarada i smanjenjem nezaposlenosti, kao i tekućim investicionim ciklusom, dodaje se u saopštenju.

„Rastu privredne aktivnosti doprinosi i rast kreditne aktivnosti, koja u avgustu ubrzala na 5,9 osdto međugodišnje, zahvaljujući povoljnijoj ceni zaduživanja usled očekivanog i u međuvremenu započetog ublažavanja monetarne politike Narodne banke Srbije i Evropske centralne banke“, navode iz NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari