Bor: Počela javna rasprava o Lokalnom akcionom planu za zapošljavanje koji sadrži programe za ovu i narednu godinu 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Za javne radove, stručnu praksu, samozapošljavanje i novo zapošljavanje iz budžeta Bora biće opredeljeno 38,5 miliona dinara i ove mere biće okrenute pre svega, teže zapošljivim kategorijama.Javna rasprava o nacrtu Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje trajaće do 28. januara.

Prema statističkim podacima NSZ na kraju novembra 2021. godine u Boru je bilo 3.547 nezaposlenih i u poređenju sa novembrom 2020. broj nezaposlenih smanjen je za 13,3 odsto.

Gotovo 70 dosto nezaposlenih čine žene i prisutan je trend rasta procentualnog učešća žena u ukupnom broju nezaposlenih u Boru i u odnosu na isti period prošle godine povećan je za 5,3 odsto.

Budući da su žene teža zapošljiva kategorija, njima i osobama bez kvalifikacija okrenute su mere iz Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje za ovu i narednu godinu o kome je javna rasprava započela krajem prošle nedelje.

U planu za ovu godinu su četiri mere – javni radovi, stručna praksa, samozapošljavanje i novo zapošljavanje.

-Kroz budžet i rebalans koji će biti u februaru, izdvojićemo ukupno 38,5 miliona dinara. Na naš iznos za samozapošljavanje, republika će dodati svoj deo kao sufinansiranje, dok za javne radove i stručnu praksu nemamo pravo s obzirom da je Bor po razvijenosti u prvoj grupi. Očekuje se angažovanje oko 240 ljudi po ovim merama, a na to treba dodati republičke javne radove, njihove stručne prakse, subvencije i tako dalje i mi se nadamo da taj broj bude značajno iznad 400 ove godine. Mere će pre svega biti okrenute teže zapošljivim kategorijama, ljudima koji imaju nižu stručnu spremu i ženama – rekao je novinarima član Gradskog veća Dobrica Đurić, nakon sednice veća na kojoj je usvojen Nacrt lokalnog akcionog plana zapošljavanja za 2022/23 godinu.

Nacrtom LAPZ-a za javne radove je predviđeno 15 miliona dinara, za stručnu praksu 7,5 miliona dinara, 6,1 milion za samozapošljavanje i 9,9 miliona dinara za novo zapošljavanje.

Javna rasprava o ovom dokumentu trajaće do 28. januara i u nju se mogu uključiti sve zainteresovane strane.

Za 25. januar, ukoliko epidemiološka situacija to bude dozvoljavala, planiran je otvoreni sastanak u formi okruglog stola, na kojem će biti predstavljen tekst Nacrta plana zapošljavanja.

Gradskoj upravi grada Bora, Odeljenju za privredu i društvene delatnosti sugestije, predlozi, komentari i inicijative na LAPZ mogu dostaviti elektronskom poštom ili pisanim putem.

Po okončanju javne rasprave, Odeljenje za privredu i društvene delatnosti sačiniće izveštaj o održanoj javnoj raspravi i objaviće ga u roku od 15 dana na internet prezentaciji Grada Bora.

Tek nakon toga LAPZ će sa uvaženim izmenama biti pred odbornicima gradske Skupštine.

Inače, tokom minule godine je u realizaciju priroritetnih mera bilo uključeno 163 lica kroz javne radove, stručnu praksu i samozapošljavanje koje su isfinansirali budžet Grada Bora sa 19.220.523,00 i Budžet Republike Srbije sa 1.526.109,00 kroz subvencije za samozapošljavanje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari