"Ne dolaze u obzir više usmena obećanja, prošle godine smo prevareni": Reporterka Danasa sa poljoprivrednicima na blokadi kod Aradca 1Foto: V,A,

Sunčan je dan, ali aradački ratari nisu izašli traktorima na njive već na magistralni put Zrenjanin-Novi Sad, koji su od 10 časova blokirali.

Isterali su traktore, neki su došli kolima, a ima i nekih koji su stigli motorima. Sunce je već upeklo, traži se flaša sa vodom, a pored puta su i dve kamperske stolice, zlu netrebalo.

Jedan od učesnika namešta zastavu Srbije, a drugi pokazuje na automobile policije.

„Da, ovde je policija, prijavili smo skup, saobraćaj se reguliše. A ono tamo su policajci i BIA, u onim kolima bez oznaka. Svako radi svoj posao“, kaže nasmejani poljoprivrednik.

"Ne dolaze u obzir više usmena obećanja, prošle godine smo prevareni": Reporterka Danasa sa poljoprivrednicima na blokadi kod Aradca 2
Foto: M.P. / Danas

Aradačanima su se pridružili i poljoprivrednici iz Elemira, Taraša i Kumana. Grupa nije velika ali je složna, kažu da su već dva puta namagarčeni od Ministarstva poljoprivrede i Vlade Srbije i da trećeg puta neće biti.

Dok pale mašine, objašnjavaju nam razloge nezadovoljstva, a na pitanje kako objasniti građanima koji ne znaju prilike u domaćoj poljoprivredi razloge zašto štrajkuju, jedan od učesnika odgovara rečima „Lako“.

„Nema odgovora iz Vlade Srbije, nisu nas pozvali na pregovore i nemaju razumevanja prema nama. Tako da smo pooštrili proteste, a ako do dogovora ne dođe, zaoštrićemo protest još više“, kaže poljoprivrednik Dejan Rakić.

Drugi ratar pored njega dobacuje „Jasno je zašto smo ovde. Nije dobro, eto to je. Neka nam pošalju napismeno iz Ministarstva, ne dolazi u obzir više usmena obećanja“.

„Nećemo mi pare iz budžeta, kako neki misle, mi želimo da se naš rad plati. Ne možeš građanima objasniti, kada je naša pšenica bila 40 dinara hleb je poskupeo na 80 dinara. Sada je naša pšenica 20 dinara a hleb je ostao 80 dinara. Pa nek se onda oni zapitaju ko tu zarađuje i ko je u pravu, da li mi, proizvođači ili trgovci i Vlada. Zašto su nam zabranili izvoz pšenice prošle godine, kad smo već bili na gubitku“, kaže Dejan Rakić.

Na blokadi kod Aradca zatičemo i Jančo Paljija, koji kaže da izlazak na blokadu za njih znači borbu za opstanak.

„Ništa mi ne tražimo od države, jedan od predloga je bio samo da nam ne uzimaju. Međutim, oni su i to odbili. Čim su zabranili izvoz, problem se produbio. Obični ljudi bolje bi shvatili kakva je situacija u poljoprivredi kada bi mediji bili slobodniji, da se ne čuje samo jedna strana. Moramo svi da se čujemo“, kaže Jančo Paljov.

"Ne dolaze u obzir više usmena obećanja, prošle godine smo prevareni": Reporterka Danasa sa poljoprivrednicima na blokadi kod Aradca 3
Foto: M.P. / Danas

Na pitanje kako sada posmatra proteste od prošle godine i da li su oni bili prekretnica u odnosima države, vlasti i poljoprivrednika, sagovornik Danasa kaže da su oni bili prevareni.

„Prošle godine bila su dva protesta. Mi jesmo prevareni. Nismo tražili pomoć koju su dali, a to je onih 4.000 dinara po hektaru, jer to nije bilo ništa značajno. Posle su na drugim protestima obećali isplatu za suncokret a to ni do danas nije završeno. Sve što kažu je neistina. Glavna stvar je da mi sa predlozima izlazimo odavno, a da su nam prošle godine obećali da će za ovu godinu sve to uzeti u obzir i poboljšati, i sad vidimo da nisu. Dva puta su nas prevarili, trećeg puta neće biti“, poručuje Jančo Paljov.

Blokade kod Aradca biće održane u terminima od 10 do 12, od 13 do 15 i od 16 do 18 časova. Pored protesta kod Aradca, i u Zrenjaninu su danas traktori na ulicama.

Naime, zrenjaninski poljoprivrednici, članovi Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, počeli su protestnu vožnju traktorima u 11 časova ispred Kristalne dvorane u Karađorđevom parku u Zrenjaninu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari