Ne gasiti stare blokove dok se ne izgrade novi

I pored zahteva međunarodnih finansijskih organizacija stručna javnost protiv prevremenog isključenja zastarelih elektrana

Ostavite komentar


  1. Samo pvećanje struje, kao i do sada, rešiće sve probleme. Sada je kilovat u proseku 10 dinara. Da li bi 100 dinara bilo dovoljno? Nikako, sledilo bi novo poskupljenje. Smanjuj plate i penzije, povećavaj režijske troškove. Odlična formula kako doći do mnogo jeftinih stanova.

  2. Ne slazem se sa ekspertima. Dugorocna (2018, 2019) cena struje na trzistu je ispod 25€/MWh. To je ispod proizvodne cene ili na granici proizvodne cene EPS-a. Problem je sto ne postoji strategija za kupovinu struje i onda se kupuje struje na trzistu kratkorocno kad je ona ]50€/MWh (npr. zimi). To je razlog zasto se to odrazilo na BDP. Proizvodna cena se naravno moze spustiti, ali ne u ovim uslovima. Strategiju EPS-a oko gasenja starih blokova u TENT-u mozete da proverite na sajtu javnih nabavki EPS-a. To su blokovi A1 i A2, koji su Energetskoj Zajednici (dokument moze da se nadje na njihovom sajtu) prijavljeni za gasenje pored nekih drugih. EPS je pre nekoliko meseci raspisao tender za studiju "produzavanje zivotnog veka" upravo te dve elektrane. Zamolio bih novinare da pogledaju. Jos se na sajtu nalazi tender. Iz kog razloga se raspisuje takva studija sami procenite. Mozda su to ti troskovi, koje pominje Svetska Banka, MMF i ostali. Prosle godine pred izbore u Kostolac je primljeno nekih 70 ljudi. Zaposleni su se cudili ko su i sta rade tamo. Da li su to potrebni troskovi? Sve u svemu strategije u EPS-u nema. Nema niko da je pravi. Kad smo kod toga …sta je bilo sa konkursom za generalnog direktora? Novinari?

  3. Pa kako drugačije da nam MMF uvali novi kredit koji će nam poskupeti struju. Do izgradnje novih kapaciteta daće nam i kredite za kupovinu struje, koja nam nedostaje, iz inostranstva.

  4. Све више ми се допада овај ММФ, генијално! Узмеш кредит од нас, изотпушташ људе, саградиш нова постројења, а онда те ја лепо уценим да то продаш Ђури који ће ти опростити што те је тукао. БРАВО!!!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.