Nekadašnji radnici Juremedije, predvođeni rukovodstvom firme, juče su ispred kapije održali još jedan protest, ovoga puta zbog davanja fabrike u zakup. Predsednik Skupštine poverilaca Jugoremedije i bivši radnik Branislav Markuš izjavio je da radnici i akcionari jedino rešenje za izlazak iz te situacije vide u usvajanju Plana reorganizacije.


– Mi želimo da se slučaj Jugoremedija reši što pozitivnije. Pokušavamo da ukažemo kako zakup nije u skladu sa zakonom jer je dat bez saglasnosti odbora poverilaca, bez onih koji su životno zainteresovani za Jugoremediju – objasnio je Branislav Markuš.

Krajem protekle godine Jugoremedija je, nakon što su njome rukovodili radnici koji sada protestuju, otišla u stečaj. Dugovi su premašili vrednost imovine fabrike, koja već mesecima ne radi. Sada, kada je izdata u zakup po mesečnoj ceni od 50.000 evra i dok čeka usvajanje programa reorganizacije koji je podnet Stečajnom veću Privrednog suda u Zrenjaninu, opet je tema njenih bivših radnika.

– Mi se zalažemo za plan reorganizacije koji bi obezbedio što više potraživanja za poverioce, što više radnih mesta i procenat vlasništva u budućnosti Jugoremedije od strane malih akcionara iz Zrenjanina – kaže Markuš.

Zrenjaninska fabrika lekova Jugoremedija u stečaju izdata je sredinom prošlog meseca u zakup novosadskoj firmi Union medik. U međuvremenu, stečajni upravnik sagledava plan reorganizacije koji je podneo američki investitor srpskog porekla, Dušan David Mladen a za koji lobiraju bivši radnici. Ovaj investitor više puta je spominjan u vezi dokapitalizacije Jugoremedije, a jedan kraći period tokom proteklih godina, nalazio se i na njenom čelu kao rukovodilac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari