Radnici kragujevačke fabrike kože Partizan koji većnedeljama štrajkuju, zahtevajući isplatu zarada za prethodnih osam godina i uplatu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje (povezivanje radnog staža) od 2004. godine, uputili su poreskoj upravi pismeni zahtev za naplatu duga firme od 47 miliona dinara, nakon čega bi u Partizanu, prema slovu zakona, trebalo da bude uveden stečajni postupak.

Radnici Partizana odbili su ponudu predsednika Upravnog odbora firme Jovana Aleksića, inače oca vlasnika preduzeća Aleksandra Aleksića, o preuzimanju 60 odsto zaposlenih, koji bi redovno primali plate, dok bi im doprinosi za PIO iz ranijeg perioda bili naknadno uplaćeni. Ostali radnici bi, uz uplatu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje, bili poslati na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje.

U Sindikatu Partizana kažu da ne veruju obećanjima Jovana Aleksića. „Godinama nas lažu, i ne verujemo više nikome. Posebno ne verujemo Jovanu Aleksiću, vlasniku preduzeća 034’, koje od 2000. godine nelegalno gradi objekte u fabričkom krugu Partizana. Mi smo prošle nedelje nadležnim organima podneli pismeni zahtev da se Aleksiću i njegovoj firmi 034’ zabrani dalja gradnja poslovnih objekata u našem fabričkom krugu, ali na to niko ne reaguje“, kaže za Danas predsednica Sindikata u Partizanu Radolija Vukotić.

Ona ističe da bi Jovan Aleksić, ukoliko zaista želi da preuzme 60 odsto radnika Partizana, najpre trebalo da ispuni zahteve svih zaposlenih u toj firmi. Pošto on na to nije spreman, mi tražimo da se u Partizanu uvede stečajni postupak, ističe naša sagovornica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari