Još nije sigurno da li će grejna sezona početi 15. oktobra, iz Ministarstva poručuju da nisu vodili razgovore o tome sa toplanama 1Foto: M. S.

“Ne znam šta da kažem. Razgovarao sam drugim direktorima iz udruženja toplana Srbije, ali ni oni ne znaju da li grejna sezona počinje 15. oktobra”, kaže za Danas direktor Javnog komunalnog preduzeća “Zaječar”, Nebojša Božinović. Međutim iz Ministarstva rudarstva i energetike ističu da oni nisu vodili razgovore ni sa jednom toplanom o odlaganju početka grejne sezone.

Grejna sezona prema važećim propisima počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila, ali izgleda će ove sezone radijatori biti topli nešto kasnije.

Direktor JKSP “Zaječar” Nebojša Božinović, kaže za Danas da se još uvek ne zna da li grejna sezona počinje 15. oktobra, kao što je do sada bilo.

“Ne znam šta da kažem. Razgovarao sam drugim direktorima iz udruženja “Toplane Srbije”, ali ni oni ne znaju da li grejna sezona počinje 15. oktobra”, ističe on.

Prema njegovim rečima, oni su planirali da krenu za toplim probama ali se odustalo, iz razloga što je neizvestan početak grejne sezone.

Međutim, iz Ministarstva rudarstva i energetike kažu za Danas, da nisu vodili razgovore ni sa jednom toplanom o odlaganju početka grejne sezone, ali ako postoje argumenti za takav predlog, Ministarstvo je spremno da se o tome razgovara.

“Naglašavamo da je energetski sistem kompleksan i da se potrošači, kad ne mogu da računaju na jedan izvor energije, u ovom slučaju sistem daljinskog grejanja, opredeljuju za drugi, što je najčešće električna energija, a to može značajno da optereti čitav energetski sistem”, ističu iz Ministarstva rudarstva i energetike za Danas.

Oni podsećaju, da Ministarstvo rudarstva i energetike rukovodi Radnom grupom za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, u kojoj su pored ostalih energetskih subjekata i predstavnici Poslovnog udruženja “Toplane Srbije”, kao i predstavnici JKP “Beogradskih elektrana”.

“Prema informacijama koje su predstavljene na sednicama Radne grupe, sa kojima je Ministarstvo rudarstva i energetike upoznalo i javnost, toplane u Srbiji su spremne za grejnu sezonu i obezbeđene su dovoljne količine energenata”, kažu iz Ministarstva.

Takođe, iz Ministarstva rudarstva i energetike kažu da Zakon o energetici u stavu 1. člana 356. propisuje da energetski subjekt koji obavlјa delatnost distribucije toplotne energije vrši distribuciju toplotne energije pod uslovima utvrđenim ovim zakonom i propisima koje donosi jedinica lokalne samouprave (JLS).

“Kako sam Zakon ne propisuje bliže uslove vezane za grejnu sezonu to je ostavlјeno jedinicama lokalne samouprave da propišu u skladu sa okolnostima. Svaka jedinica lokalne samouprave donosi zasebnu Odluku o snabdevanju toplotnom energijom kojom propisuje kada počinje grejna sezona i pod kojim uslovima može otpočeti ranije”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Podsećamo, odlukom o snabdevanju toplotnom energijom utvrđeno je da tople probe počinju 1. oktobra i da traju do 10. oktobra. Pet dana kasnije, 15. oktobra, zvanično počinje grejna sezona.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari