Dugoročno posmatrano poljoprivreda je najznačajnija komparativna prednost naše zemlje. Imamo mogućnosti da proizvodimo gotovo sve. Ali poljoprivrednu proizvodnju treba unaprediti i stimulisati. To je fabrika pod otvorenim nebom, a kao što vidimo nebo nam ovih dana nije naklonjeno – kaže u prvom intervju za Danas ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.


  • Najavili ste da ćete od ministra finansija Lazara Krstića tražiti više para za agrarni budžet. Mislite li da će on imati sluha za potrebe poljoprivrede?

– Nesporno je da kolega Krstić ima sluha za potrebe poljoprivrede, ali ne zavisi samo od njega koliki će biti agrarni budžet.

  • Jasno je da bez navodnjavanja poljoprivreda u Srbiji ne može da ima bolje prinose. Kada će početi izgradnja kanala za navodnjavanje?

– Nažalost navodnjavanje poljoprivrednih površina je naša slaba tačka. Ukoliko želimo veće i bolje prinose, moramo se ozbiljno posvetiti rešavanju ovog problema i u tom smislu Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine već preduzima određene korake za unapređenje irigacionog sistema u zemlji.

  • Da li je potrebno menjati politiku subvencija koje su do sada isplaćivane poljoprivrednicima?

– Ministarstvo mora da analizira podsticajne mere koje se na osnovu zakona finansiraju iz poljoprivrednog budžeta. U narednom periodu je neophodno sagledati koje mere iz prethodnog perioda nisu dale očekivane rezultate i zameniti ih onim merama kojima bi se unapredila konkurentnost i zaustavili negativni trendovi u razvoju srpske poljoprivrede. Ovo je inače i jedna od naših obaveza u procesu evropskih integracija. Sve eventualne nove mere biće usklađene i sa poljoprivrednom strategijom, ali i sa zajedničkom poljoprivrednom politikom Evropske unije. Sve podsticajne mere ćemo svakako planirati uz aktivno učešće poljoprivrednih proizvođača i njihovih udruženja.

  • Predloženi ste za ministarku nekoliko sati pre izbora vlade, pa su mnogi prokomentarisali da je to dobar pokazatelj koliko je Srbiji važna poljoprivreda?

– To nije bilo ništa neočekivano budući da sam kao doktor poljoprivrednih nauka celu svoju akademsku karijeru, a mogu slobodno reći i ceo svoj život posvetila poljoprivredi. Pored toga, u prošlom sazivu Narodne skupštine kao narodna poslanica bila sam članica skupštinskog odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu koji je imao značajnu ulogu u donošenju propisa iz ove oblasti. Kada to imate u vidu, onda možete zaključiti da moj izbor i nije bio toliko neočekivan.

  • Da li ste i sami bili iznenađeni predlogom Ivice Dačića ili ste i ranije figurirali kao kandidatkinja za ministarku?

– Naravno da sam bila pozitivno iznenađena. Preuzimajući ovu odgovornu ulogu, meni je zapravo pripala i velika čast da na ovakav način služim svojoj zemlji i njenim građanima. Naš predsednik ima široku bazu stručnih i obrazovanih saradnika u različitim oblastima na koje uvek i u potpunosti može da računa.

  • Svi ministri najavljuju neku vrstu štednje. Kakvu vi štednju planirate u ministarstvu?

– Ja sam po prirodi skromna osoba, ali o tome ne želim da pričam, jer uvek na umu imam Volterove reči da je „skromnost jedina vrlina koja gubi na vrednosti kada se njome pohvalite“. Svi smo obavezni na štednju i svakako da će se ministarstvo na čijem sam čelu u potpunosti ponašati u skladu sa tom obavezom. U tom smislu ću tražiti najadekvatnija rešenja koja će biti u skladu sa odlukom Vlade o maksimalnoj uštedi na svim nivoima.

Poplave uništile stotine hiljada hektara

– Poplave su nanele ogromne štete poljoprivredi. Uništene su stotine hiljade hektara zemlje i mnoge farme. Ogromne su štete i u voćarstvu i u povrtarstvu i u stočarstvu. Nemamo konačne podatke, ali znamo da su stradale mnoge cele farme krava, svinja, ovaca i živine, a leševi životinja plutaju vodom – kaže ministarka poljoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari