Nebrigom i poligrafom ugroženo radničko dostojanstvo 1Foto:www.detektivska-agencija-mikro.com

Ovih dana Inspekcija rada obišla je pogone fabrika Geoks u Vranju i Perutine Ptuj u Bačkoj Topoli kako bi se utvrdilo da li poslodavac na bilo koji način krši prava zaposlenih.

Te kontrole nadležnih bukvalno su se poklopile sa serijom tekstova objavljenih u Danasu, ali i drugim medijima o katastrofalno lošem položaju i raznim oblicima mobinga prema zaposlenima u uglavnom stranim kompanijama koje posluju u Srbiji. Jedna od tih kompanija je i fabrika obuće Geoks u vlasništvu poslodavca iz Italije. Druga fabrika koju su obišli inspektori je Perutina Ptuj – Topiko u Bačkoj Topoli u vlasništvu slovenačkog kapitala. Inspekcija rada je svoje službenike poslala u tu fabriku zbog toga što je poslodavac grupu radnika ispitivao na poligrafu u vezi s nestankom robe iz skladišta.

Zbivanja u fabrici Geoks su dospela u žižu javnosti onog trenutka kada se medijima obratila radnica Gordana Krstić, koja je istakla da je zbog „nenormalnih uslova za rad“ napustila posao u fabrici. Između ostalog ona tvrdi da je zaposlenima u toku smene od sedam do 15 sati dozvoljeno da samo dva puta idu u toalet, a da im je italijanski poslodavac preporučio da ukoliko imaju češće fiziološke potrebe, nose pampers pelene.

Našem listu se nakon toga obratilo nekoliko radnika fabrike koji su ukazali na ponižavajući odnos italijanskog poslodavca, ali su želeli da ostanu anonimni, jer bi u slučaju objavljivanja njihovih imena dobili otkaz. Oni su tvrdili da ih menadžment verbalno vređa, da u halama u kojima se odvija proces proizvodnje nema adekvatnog provetravanja, zbog čega se dešavalo da se radnici i onesveste, ali da su nakon intervencije hitne pomoći morali i da se vrate na proizvodnu traku do završetka svoje smene. Kažu i da se sprovodi starosna diskriminacija jer poslodavac ne želi da zapošljava starije od 40 godina nazivajući ih „penzionerima“. Navode i slučaj neisplaćivanja prekovremenog rada, odnosno da je radnicima isplaćena naknada za to tek nakon anonimnih prijava Inspekciji rada koja je rešenjem italijanskom poslodavcu naložila da to uradi.

Radnici koji su se obratili Danasu tvrde i da se plaše da formiraju sindikat jer im je „indirektno savetovano“ da to ne čine. Inače, fabrika Geoks u Vranju je u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića otvorena krajem januara. Vlada Srbije je subvencionisala izgradnju fabrike sa 11,25 miliona evra, odnosno sa 9.000 evra po svakom novootvorenom radnom mestu. Prosečne zarade u fabrici se kreću oko 30.000 dinara, što je znatno niže od prosečne plate u Srbiji za jun koja iznosi nešto više od 46.000 dinara. Tokom prvog dana kontrole Inspekcija je utvrdila da su parametri mikroklime u granicama dozvoljenog, odnosno da ne prelazi 28 stepeni. S druge strane, inspektori su utvrdila da poslodavac nije ispitao hemijske i fizičke štetnosti radnog okruženja zbog čega mu je naloženo da to učini.

Kada je reč o fabrici Perutnine Ptuj, jedan broj radnika se suočio sa onim sa čim se susreću samo osumnjičeni za neki zločin na policijskom ispitivanju i učesnici jednog TV rijalitija u Srbiji – poligraf. Inspektor rada odseka inspekcije u Subotici poslodavcu je ukazao da zaposleni nisu dužni da se podvrgavaju poligrafskom testiranju, a zbog odbijanja da to učine, ne smeju da trpe štetne posledice. Takođe je poslodavcu skrenuta pažnja da je poligrafsko ispitivanje dozvoljeno u krivičnim postupcima i da mogu da ga vrše samo ovlašćena lica, dok u oblasti radnog prava ovaj oblik utvrđivanja istinitosti navoda nije predviđen. S obzirom na to, postavlja se pitanje da li menadžment Perutnine Ptuj uopšte imao zakonsko pravo da obavi takvo ispitivanje i da li su ga sprovela ovlašćena lica. Na osnovu toga se nameće i logičan zaključak da li će poslovodstvo te fabrike u Bačkoj Topoli biti sankcionisano zbog toga što je primenilo oblik utvrđivanja istinitosti navoda koji nije predviđen radnim zakonodavstvom.

Poslodavac se odlučio da testiranjem na poligrafu podvrgne 18 zaposlenih. NJih 17 je pristalo dok je jedan radnik odbio da to učini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari