Izveštaj o Jugoremediji Savet za borbu protiv korupcije dostavio je Vladi Srbije 16. septembra 2004. godine. U tom izveštaju obrađen je postupak privatizacije i izvršenje privatizacionog ugovora, jer je uočeno da je Akcijski fond u kontroli izvršenja ugovora napravio ozbiljne propuste. Ta konstatacija odnosi se i na Agenciju za privatizaciju, kao i na kupca Jovicu Stefanovića – kaže u razgovoru za Danas Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije.

Da li je Savet uzeo u razmatranje samo poslovanje Jugoremedije u periodu od 2002. do 2007. godine, dok je ta firma bila u većinskom vlasništvu Jovice Stefanovića, ili je predmet analize bilo i poslovanje u periodu od 2007. do 2012. (do uvođenja stečaja), odnosno u vreme tzv. radničkog rukovodstva?

– Savet za borbu protiv korupcije bavio se Jugoremedijom i posle raskida privatizacionog ugovora. Želeli smo da sagledamo da li će, zahvaljujući radničkom upravljanju, u Jugoremediji biti prevaziđeni problemi koje je izazvao kupac u privatizaciji, kao što su enormna zaduženja drugih firmi Jovice Stefanovića.

Kolikim dugovanjima je opterećena proizvodnja lekova i da li je postojala realna šansa da ova firma opstane?

– Savet nema podatke opterećenja proizvodnje lekova niti ima saznanja da li postoji realna šansa da firma opstane s obzirom na dugovanja koja je napravio Jovica Stefanović Nini.

Kako komentarišete istražne radnje policije i sudova protiv trenutnog rukovodstva Jugoremedije ?

– Savet ne može da komentariše istražne radnje jer je odlučeno da članovi Saveta neće davati izjave u vezi sa pojedinačnim slučajevima, koji su predmet preispitivanja organa gonjenja, dok traje postupak. Procenjeno je da organima gonjenja treba omogućiti nesmetan rad bez ikakvih izjava, pritisaka i uticaja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari