Kako bi se obustava protoka ruskog gasa kroz Ukrajinu odrazila na EU i Srbiju? 1foto EPA-EFE/TOMS KALNINS

U slučaju da sledeće godine Moskva i Kijev ne obnove ugovor o snabdevanju ruskim gasom kroz teritoriju Ukrajine zemlje Evropske unije bi mogle da se nađu u problemu, ako ne obezbede dovoljne količine iz drugih izvora, dok Srbija nije ugrožena jer se “plavim energentom” snabdeva “Balkanskim tokom”a može da računa i na alternativne rute snabdevanja, smatra stručna javnost.

Inače, do kraja sledeće godine ističe ugovor o transportu ruskog gasa preko Ukrajine. Nakon vojne intervencije Moskve u toj zemlji teško je poverovati, bar iz ove perspektive, da će petogodišnji ugovor postignut 2019. godine biti obnovljen.

U ovom trenutku gasovod kroz Ukrajinu je jedini kojim ruski gas stiže u zemlje Evropske unije, ne računajući Mađarsku, s obzirom na to da je Moskva obustavila snabdevanje Evrope preko gasovoda “Jamal” a “Severni tok 1” i “Severni tok 2” (koji iako je izgrađen faktički nikad nije ni proradio) su oštećeni u sabotažama, za koje se još uvek ne zna ko ih je izveo.

Zaustavljanje transporta ruskog gasa i preko teritorije Ukrajine najviže bi ugrozilo Slovačku, međutim i sve druge zemlje Evropske unije našle bi se u problemu u slučaju da ne obezbede dovoljne količine “plavog energenta” iz drugih izvora.

ahvaljujući izuzetno blagoj zimi u protekloj grejnoj sezoni zemlje EU su potrošile manje gasa nego inače ali je velika nedoumica da li će bez ruskog gasa moći nesmetano da funkcionišu i u narednim godinama tokom zimske sezone. Jednostavno, neće svaka zima biti blaga kao minula i potrošnja gasa će tako biti znatno veća.

Pitanje je da li gasa iz drugih izvora ima dovoljno a treba uzeti u obzir i da tečni prirodni gas koga Brisel vidi kao realnu zamenu za ruski ima i veću cenu od onog koji dolazi iz Rusije. Takođe, treba uzeti u obzir činjenicu da je jedan od najvećih trgovaca tečnim prirodnim gasom upravo Moskva.

Shodno tome, može se reći da bi u problemu bile sve zemlje Evropske unije izuzev Mađarske koja se ruskim gasom nesmetano snabdeva preko “Balkanskog toka” preko teritorije Bugarske i Srbije, a koji se nadovezuje na gaosovod “Turski tok”.

S obzirom na to da “Balkanski tok” prolazi kroz Srbiju i da se u ovom trenutku potrošači u našoj zemlji stoprocentno snabdevaju na taj način eventualni prekid transporta gasa preko teritorije Ukrajine, odnosno rute kojom je Srbija dobijala “plavi energent” pre izgradnje “Turskog toka” , ne bi ugrozila našu zemlju.

Sa druge strane, da do toga zaista i dođe Srbija bi ipak ostala bez alternativnog pravca za snabdevanje gasom, u slučaju da iz nekog razloga transport preko “Turskog toka” bude obustavljen, s obzirom na to da je interkonekcija sa Bugarskom još uvek u fazi izgradnje.

Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor ističe da bi u takvoj situaciji Srbija ipak imala mogućnost da na gas računa i iz drugih pravaca a da je nužno kroz razvoj energetske efikasnosti i zelene energije raditi na smanjenju zavisnosti od gasa.

– Interkonekcija sa Bugarskom bi trebalo da bude završena do kraja godine tako da će i u slučaju prekida transporta gasa preko Ukrajine Srbija imati rezervnu rutu sa snabdevanje gasom poreklom iz Azerbejdžana. Takođe, moguće je snabdevanje i preko Austrije gasom koji bi dolazio sa severa Evrope. Postoji i mogućnost izgradnje terminala za tečni prirodni gas na Dunavu ali ipak treba naglasiti da je tu reč o projektu koji je na dugaćkom štapu – objašnjava naš sagovornik.

On inače ne veruje u mogućnost da će doći do prekida snabdevanja gasom preko Ukrajine jer je taj ruski energent nekim zemljama Evropske unije, poput Slovačke, od nužnog značaja.

-Shodno tome mislim da i ako ne bude sklopljen novi petogodišnji ugovor između Moskve i Kijeva on će biti realizovan na mesečnom nivou kada se ukaže potreba za tim – navodi Kapor.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić pak ističe da će zemlje Evropske unije biti u velikom problemu ako se prekine transport ruskog gasa i preko Ukrajine.

– Problem će biti taj što nema dovoljno gasa na tržištu iz drugih izvora i u datom trenutku ne postoji alternativa za količine koje se mogu obezbediti iz Rusije. Zato će zemlje Evropske unije morati da postignu neku vrstu dogovora sa Moskvom inače će se naći situaciji u kojoj neće imati dovoljno gasa – kaže naš sagovornik.

Vuletić sa druge strane smatra da eventualno ukidanje snabdevanja preko Ukrajine ne bi nanelo bilo kakvu štetu Srbiji koja ima stabilan priliv gasa koji dolazi iz Turske.

– Pre izvesnog vremena iz tehničkih razloga “Turski tok” nije funkcionisao 24 sata ali to nije uticalo na snabdevanje potrošača u Srbiji jer naša zemlja sada raspolaže sa dovoljnim rezervama u našim i skladištima koje zakupljuje u Mađarskoj. Što se tiče interkonekcije sa Bugarskom Srbija će moći da računa na snabdevanje iz tog pravca samo u slučaju da se nađu dodatne količine iz azerbejdžanskih ili drugih izvora. One koje Azerbejdžan proizvodi u ovom trenutku su već rezervisane za druge kupce pa potrošači u Srbiji na njih ne mogu da računaju – zaključuje Vuletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari