Nedimović: Došlo je vreme da država sredi stanje u agraru 1Foto: M. S. S.

Poljoprivreda je ove godine otišla jedan korak dalje, a ovaj Sajam, koji je njen simbol, za deset odsto je u izlagačkom delu veći od prošlogodišnjeg.

Došlo je vreme da posle finansijske stabilizacije, država počne da sređuje stanje u agraru kako bi i do poljoprivrednika stiglo više novca – rekao je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović otvarajući 85. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu. On je dodao da se Vlada Srbije, posle osam godina, izborila za otvaranje evropskih IPARD fondova i pozvao je poljoprivrednike da konkurišu za ta sredstva. Naglasio je da uprkos tome što su mediji bili skeptični i predviđali da nećemo moći da obezbedimo ni 200 projekata, za ove fondove do sada je stiglo oko 500 prijava.

-Srce mi je puno kada vidim sve ove ljude koji su se bukvalno borili za mesta na sajmu. Jedan od naših najznačajnijih nacionalnih zadataka je razvoj i očuvanje ruralnih područja za šta je osim poljoprivrede značajna i uloga šumarstva – rekao je Nedimović i dodao da je posebno zahvalan vladi Francuske, inače zemlji koja je kao jedna od najvećih poljoprivrednih sila, što je ove godine partner sajma.

Frederik Mondolini, ambasador Republike Francuske, naglasio je da će ta zemlja ovim parnertvom biti mnogo vidljivija.

– Partneri smo, voleo bih kada bi više sarađivali i u drugim oblastima, popit politike, kulture. Naša poljoprivredna zemlja želi da sarađuje sa Srbijom – istakao je Mondolini.

Miloš Vučević gradonačelnik Novog Sada, istakao je da je ovo najvažniji događaj u agrobiznisu i pozvao posetioce da se ne plaše novih tehnologija, već da prihvate znanja koja mogu samo voditi ka boljitku poljoprivrede. To je potvrdio i Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu koji je naglasio da je sajam idealno mesto da se predstave potencijali Vojvodine široj javnosti. Tokom trajanja ovog sajma resorni sekretarijat će okupiti poljoprivrednike i dodeliti im ugovore sa podsticajima u okviru konkursnih linija Sekretarijata, a u oblasti navodnjavanja, zaštite od vremenskih nepogoda, biljne proizvodnje u zaštićenom prostoru i opremanja stočarskih farmi.

Prvi put ove godine na Sajmu će biti održana izložba pod nazivom „Vojvodina gastroregion“, koja okuplja 30 malih proizvođača pića i hrane koji uglavnom koriste subvencije Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

Inače, Novosadski sajam u ovoj godini obeležava više značajnih jubileja – 95 godina postojanja, zatim jubilej Međunarodnog poljoprivrednog sajma koji će biti održan 85. put i 130 godina od kako je organizovano prvo ocenjivanje kvaliteta i od kada je prvi put održana Izložba pojoprivrednih proizvoda.

Bogat program

Program ovogodišnje manifestacije, obuhvata gotovo sve segmente poljoprivredne proizvodnje. U okviru kolektivnih izložbi predstaviće se i privrednici iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Holandije, Italije, Izraela, Kine, Mađarske, Španije i Tunisa. Ministarstvo poljoprivrede i ove godine je podržalo organizovanje Nacionalne izložbe stoke, na kojoj će biti 1.600 živih eksponata. Za direktan nastup na Sajmu prijavile su se firme i kompanije koje dolaze iz 28 zemalja. Na Sajmu će biti prisutna i resorna ministarstva, Pokrajinska vlada, kao i privredne komore Srbije i Vojvodine, Grad Novi Sad, Grad Beograd. U Saradnji sa Ministarstvom će, sada na novoj i većoj lokaciji, u Hali 6, biti održane i izložbe organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom georafskog porekla, a biće predstavljene i srpske kraft pivare.

Crédit Agricole Srbija – Banka partner Sajma poljoprivrede u Novom Sadu

Meteo servis nova usluga

Parner 85. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu, banka Crédit Agricole Srbija, uz standardnu ponudu finansijskih usluga, predstaviće set proizvoda koji omogućavaju savremeno upravljanje finansijama u poljoprivredi. Crédit Agricole Srbija promoviše moderan pristup upravljanju finansijama kroz nove verzije elektronskog i mobilnog bankarstva koje klijentu omogućavaju i korišćenje METEO servisa – usluge koja obezbeđuje pravovremene informacije o mikro-meteorološkim uslovima na osnovu kojih je lakše opredeliti se za adekvatne agrotehničke mere sa ciljem ostvarivanja većih ušteda, većih prinosa i većeg profita.

– Sa ciljem da domaćim poljoprivrednicima prenese najnovije trendove iz Evrope, Crédit Agricole Srbija u saradnji sa agencijom Business France, na Sajmu organizuje i Agro konferenciju na temu „Digitalizacija u poljoprivredi“, gde će svoja iskustva predstaviti francuske kompanije koje uspešno posluju u oblasti digitalne podrške poljoprivredi . Navode u toj banci.

Dodaju da će, uz konkurentne uslove kreditiranja za nabavku poljoprivredne mehanizacije sa preliminarnim odobrenjem na sajmu i u veoma kratkom roku, Crédit Agricole posetiocima sajma predstaviti i AgroGrand Prix kreditne kartice za beskamatnu kupovinu repromaterijala na šest ili 12 rata bez kamate.

Crédit Agricole Srbija, kao banka partner sajma, obezbedila je prisustvo i kompanija koje posluju u okviru agencije Business France, ali i doprinela da ove godine zemlja prijatelj sajma bude Francuska. E. D.

Francuska – zemlja prijatelj Sajma

U okviru svog već tradicionalnog učešća na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, Francuska, ove godine u svojstvu zemlje prijatelja, organizuje sutra konferenciju na temu prednosti upotrebe digitalnih tehnologija u poljoprivredi, najavljeno je iz Ambasade te zemlje u Beogradu. Pored dve velike francuske grupe, In Vivo i Agri Sud-Ouest Innovations, koje će preneti zainteresovanima francuska iskustva na veoma aktuelnu temu upotrebe naprednih informatičkih rešenja u oblasti poljoprivredne proizvodnje, gostuje i predstavnik kompanije Pixel. On će predstaviti najnovija tehnološka rešenja koja omogućavaju dobijanje preciznih podataka u oblasti meteorologije, poljoprivrede i geoinformacija, čime se omogućuje optimizacija poljoprivredne proizvodnje i smanjenje rizika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari