Više od decenije EU i Vlada Švajcarske, u partnerstvu sa Vladom Srbije, pružaju podršku ovom delu zemlje preko tri razvojna programa: PRO, EU PROGRES i sada Evropski PROGRES. Novi Pazar, Sjenica, Tutin i Raška izgledaju mnogo drugačije danas nego kada sam pre deset godina došao ovde.

Ovi programi su značajno doprineli unapređenju infrastrukture i usluga koje opštine pružaju svojim građanima. Sa lokalnim vlastima i organizacijama civilnog društva zajedno smo doprineli jačanju institucionalnih, tehničkih i ljudskih kapaciteta lokalnih samouprava. Evropski PROGRES je trenutno na vrhuncu realizacije, a jugozapadnoj Srbiji je, do sada, odboreno 65 projekata i njihov uspešan završetak se očekuje krajem ove i u toku sledeće godine. Svi naši projekti treba da doprinesu unapređenju dobrog upravljanja i konkurentnosti ovih opština, ocenjuje menadžer razvojnog programa Evropski PROGRES Grem Tindal. Program se realizuje u 34 opštine u jugozapadnoj i južnoj Srbiji i najveći je razvojni program vredan 24,46 miliona evra.

* U koje projekte je najviše novca usmereno u ovom delu Srbije?

– Kao jedan od najvećih projekata izdvajam izgradnju i opremanje zgrade za Urgentnu službu u Novom Pazaru. Projekat je vredan skoro milion evra i sprovešće ga Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CECU) i Ministarstva finansija uz tehničku podršku UNOPS-a. Kapaciteti Urgentne službe će biti unapređeni i godišnje će moći da zbrine 55.000 pacijenta. Drugi važan projekat za Novi Pazar, za koji smo opredelili 250 hiljada evra je završetak projekta antierozivne zaštite sliva reke Raške, koji će dodatno zaštiti stanovništvo i njihovu imovinu od poplava. Tender je objavljen i očekujemo da će radovi na izgradnji još pet antierozivnih pregrada i pošumljavanju više od 50 ha koji treba da počnu u avgustu, biti završeni do kraja godine. Ovo je nastavak našeg projekta započetog 2010.godine u okviru EU PROGRES-a. Ovaj sistem spasio je Novi Pazar od poplava 2014. godine i sprečio nanošenje velike materijalne štete koja je samo 2013. godine dostigla milion evra. Ovo je izuzetno značajno za Novi Pazar i Rašku.

*Koliko su opštine jugozapadne Srbije pojedinačno dobile sredstva za realizaciju projekat?

-U prve dve godine realizacije Evropskog PROGRES-a naši donatori EU i Vlada Švajcarske, sa više od 2,2 miliona evra podržali su 65 projekata u ovom delu Srbije. U Novom Pazaru vrednost projekata iznosi 1,5 miliona evra. Pored izgradnje zgrade Urgentne službe, sa 110 hiljada evra finansirali smo projekat uspostavljanja Geografsko informacionog sistema (GIS), koji ima dvostruki cilj: da iskoristi GIS za valorizaciju kulturne baštine radi unapređenja turizma i da iskoristi postojeću opremu i mapira resurse radi privlačenja investicija. Naša podrška opštini Sjenica je oko 175 hiljada evra. Uspostavljanje GIS-a u toj opštini predviđa mapiranje slabih tačaka u podzemnim instalacijama i znatno se usredsređuje na jačanje kapaciteta opštinskih usluga i prikupljanje podata korišćenjem lokalnih kapaciteta. Projekti u opštini Raška podržani su 243 hiljade evra. Uvođenjem GIS-a čija vrednost je 110 hiljada evra doprineće unapređenju urbanističkih procedura i lokalnog ekonomskog razvoja. Za projekte u Novoj Varoši, Priboju, Prijepolju i Tutinu opredeljeno je više od 280.000 evra. U Priboju smo finansirali izradu glavnog projekta za rekostrukciju postrojenja za preradu vode. U tutinskoj opštini pomažemo unapređenje uslova obrazovanja kroz finansiranje izrade glavnog projekta za izgradnju škole u naselju Mala Ravan. Naš program je u Prijepolju pružio podršku Klasteru tekstilaca koji okuplja devet malih i srednjih preduzeća sa ciljem da unaprede svoje poslovanje i stvore prilike za otvaranje novih radnih mesta i veće prihode.

*Sa kojim rpoblemima se najčešće srećete u radu?

-Ostvaren je značajan napredak u lokalnim samoupravama i njihovim projektnim timovima, koji uglavnom rade u kancelarijama za lokalni ekonomski razvoj. Nažalost, često se opštinska rukovodstva i zaposleni menjaju i oni sa najvećim iskustvom i znanjem odlaze. Zbog toga treba da se ulaže u razvoj projektnih timova, da se osnažuju i da se osigura njihov ostanak i rad, jer sa jakim projektnim timom dolazi više uspešnih projekata i donacija. Srećemo se i sa nedostatkom kontinuiteta u razvojim projektima. Vrlo često primećujemo te promene, ali i neku vrstu otpora ka dugoročnim investicijama, jer one ne daju brze i odmah vidljive rezultate.Veliki projekti zahtevaju vreme i investicije. Želeli bismo da vidimo više takvih primera u ovom delu zemlje.

*Koje projekte sada pomaže Evropski PROGRES u jugozapadnoj Srbiji?

– Podržavamo sprovođenje projekata usmerenih na jačanje lokalnih samouprava, stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj infrastrukture i za poboljšanje socijalne inkluzije. Među projektima čiji cilj je unapređenje upravaljanja na lokalnom nivou podržano je uvođenje GIS u Novom Pazaru, Raški i Sjenici, a uz tehničku podršku opštine Sjenica, Raška, Nova Varoš i Novi Pazar pripremile su i usvojile programske budžete za ovu godinu i okončale razvoj planova kapitalnih investicija za period 2016-2020. U Priboju, Prijepolju, Raški i Tutinu povećana je efikasnost lokalne poreske uprave kroz ažuriranje baze poreskih obveznika. Ovo bi trebalo da omogući porast sredstva u opštinskim budžetima u proseku za 10 odsto. Nastojimo da doprinesemo unapređenju infrastrukture, pa smo odobrili izradu osam planova detaljne regulacije i devet glavnih projekta, jer je tehnička dokumentacija osnov za infrastrukturne projekte i privlačenje investicija i donacija. Uz projekte socijalne infrastrukture i one koji doprinose unapređenju životne sredine, donatori će podržati i ekonomske infrastrukturne projekte koji treba da doprinesu stvaranju povoljnog ambijenta za ekonomski razvoj. Obzirom da je nezaposlenost jedan od najvećih problema, pažnju smo usmerili na rešavanje ovog problema. Pružili smo podršku klasterima (obućarski iz Novog Pazara, tekstilni iz Prijepolja i Pešter agro klaster) kako bi unapredili konkurentnost lokalnih privreda i stvorili uslove za otvaranje novih radnih mesta. Pružamo podršku i poljoprivrednim proizvođačima sa Pešterske visoravni kroz tehničku pomoć u zaštiti geografskog porekla njihovih tradicionalnih proizvoda (sjenička stelja i sjenički sir od kravljeg mleka). Pored ovoga, 20 preduzetnica iz ovog dela Srbije dobile su opremu radi pokretanja sopstvenog biznisa. U tu svrhu ćemo kroz javne pozive pružati podršku samozapošljavanju mladih i malim i srednjim preduzećima kako bi unapredili poslovanje i otvorili nova radna mesta.

*Da li ste zadovoljni dinamikom realizacije  projekata?

-Generalno, možemo biti zadovoljni jer program pravi stalni napredak i u svih 34 opštine sprovodi 217 projekata. Većina programskih aktivnosti teče po planu, iako uvek ima prostora za poboljšanje. Lokalni i parlamentarni izbori malo su usporili realizaciju, ali ako novoizabrane lokalne samouprave nastave da rade efikasno i dosledno nastave implementacije tekućih projekata, onda je Evropski PROGRES na pravom putu da ostvari postavljene ciljeve do kraja naredne godine. Jedan od naših glavnih ciljeva je da se podigne lokalni kapacitet i konkurentnost na nivo koji ne zahteva buduću tehničku podršku za efikasan pristup fondovima EU. Zato se fokusiramo na razvoj postojećih struktura i sposobnost svih učesnika u našem programu.

 

 

Podstičemo međuopštinsku saradnju

-Posebno podstičemo međuopštinsku saradnju i zajedničke projekte kao što su projekat antierozivne zaštite sliva reke Raške, proizvodnja kajmaka u Novom Pazaru i Sjenici kroz Pešter agro klaster ili projekat koji opštine Nova Varoš i Priboj realizuju sa organizacijama civilnog društva radi unapređenja položaja žena iz ruralnih krajeva kroz proizvodnju sadnica maline, kaže Tindal.

 

Pomoć ugroženim i marginalizovanim’]

-Posebnu pažnju posvećujemo projektima koji treba da doprinesu poboljšanju društveno ekonomskog položaju ugroženih i marginalizovanih grupa. Nedavno smo zatvorili drugi poziv za koji su naši donatori obezbedili 345 hiljada evra, a u toku je i javni poziv za podnošenje predloga projekata u vrednosti od 180.000 evra za ekonomsko i socijalno unapređenje položaja romske zajednice. Dobro upravljanje i ravnopravnost polova su teme koje prožimaju sve segmente Evropskog PROGRES-a i na kojima se temelji ceo program. Pripremili smo i reformske pakete za svaku opštinu kako bi doprineli njihovoj većoj odgovornosti, transparentnosti, efikasnosti i otvorenostiu i predstavićemo ih nakon formiranja opštinskih vlasti, naglašava naš sagovornik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari