Bespovratna sredstva EU za obnovu tri vinarska sela u negotinskoj opštini 1Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Vlasnici kuća i pivnica u Rajcu, Rogljevu i Smedovcu, vinarskim selima u opštini Negotin mogu da računaju na pomoć za njihovu obnovu. Za ove svrhe opredeljeno je 500.000 evra bespovratnih sredstava vlasnicima kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ bavi se razvojem turizma i očuvanjem kulturnog nasleđe u istočnoj Srbiji, finansiraju ga Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ uz saradnju sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za obnovu kuća i pivnica u selima Rajac, Rogljevo i Smedovac otvoren je juče, a danas će u Negotinu biti organizovana prva informativna radionica za meštane ovih sela kako bi se upoznali sa pravilima konkursa i steknu uvid u dokumentaciju koja im je potrebna kako bi konkurisali.

-Osnovni cilj ovog poziva je da se konzerviraju, restauriraju i sačuvaju od propadanja kuće nastale pre Drugog svetskog rata, kada je narodna arhitektura u ovim krajevima doživela vrhunac. Podrškom Evropske unije doprineće se i očuvanju pivnica, a prioritet će imati objekti stariji od 1945. godine, kako bi se što više očuvala tradicionalna arhitektura – pojašnjavaju nadležni u projektu “EU za kulturno nasleđe i turizam”.

Od njih saznajemo i da će ukupan iznos od 500 hiljada evra kroz ovaj projekat biti raspodeljen privatnim vlasnicima, što će značajno doprineti očuvanju autentičnog izgleda ovih sela.

Ističu takođe da su Rajačke, Rogljevačke i Smedovačke pivnice spomenički kompleksi od izuzetnog značaja, kao i da se nalaze i na tentativnoj listi Svetske kulturne baštine UNESCO-a. Stoga će u realizaciji rekonstrukcije ovih sela i pivnica, projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ i Opština Negotin sarađivati sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture, kako bi se ispratili svi standardi u očuvanju autentičnog izgleda i namene.

Pivnice ili pimnice, specifična „kamena sela“ nastala su u 18. i 19. veku radi proizvodnje i skladištenja vina na najbolji način. Porodičnu tradiciju proizvodnje vina u pivnicama nastavili su mnogi meštani vinskih sela, a degustacija krajinskih vina u jedinstvenom ambijentu kamenih vinskih podruma predstavlja posebnu turističku atrakciju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari