Negotin: Izvorno iz Krajine 1Foto: Opština Negotin

U prisustvu predstavnika poljoprivrednih stručnih službi iz cele zemlje, velikog broja turističkih organizacija i izlagača, u Negotinu je danas započeo dvodnevni Etno sajam „Izvorno iz Кrajine“.

Ova manifestacija, koja za cilj ima očuvanje tradicije, i razvoj ruralnog turizma, dešava se u organizaciji Poljoprivrednih stručnih službi iz Кnjaževca, Zaječara i Negotina, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i podršku Grada Zaječara, opština Кnjaževac i Negotin. Na Etno sajmu „Izvorno iz Кrajine“ izlaže preko osamdeset izlagača: poljoprivredni proizvođači, vinarije, udruženja pčelara, proizvođači narodnih rukotvorina, brojne turističke organizacije.

Ukazujući na značaj organizovanja manifestacija koje promovišu tradiciju i seoski turizam, pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević, otvarajući manifestaciju istakao je da se na ovakvim manifestacijama vidi da Srbija ima veliki potencijal ne samo u poljoprivrednoj proizvodnji nego i u turizmu. 

-Uz mere za seoski turizam u okviru Nacionalnog programa i mera 7 u IPARD programu, ove manifestacije su jedan vid podrške razvoju ruralnog turizma – kazao je Aleksandar Bogićević.

U prethodne četiri godine u vinogradarstvo, vinarstvo, voćarstvo, pčelarstvo i ostale grane, negotinska lokalna samouprava  uložila je 79 miliona dinara za koje su ovdašnji poljoprivredni proizvođači podneli hiljadu i sto zahteva i prema rečima predsednika opštine Negotin, Vladimira Veličkovića, razvoj poljoprivrede je, pored turizma, deo negotinske lične karte.  

-Nadam se da će vizija stvaranja srpskog Bordoa u timočkom delu opštine, Bogom danom za gajenje vinove loze i proizvodnju vina, početi da se ostvaruje uz proces komasacije koji već treću godinu sprovodimo u četiri, a od ove godine u još tri katastarske opštine. Ozbiljna sredstva su u pitanju, kao i naša namera da stvorimo što bolje uslove vinogradarima i vinarima, čija vina nižu uspehe gde god se pojave. U proces komasacije ulažemo 107 miliona dinara. Republika Srbija je izdvojila 57,5 miliona, a lokalna samouprava nešto više od 49 miliona dinara – rekao je Veličković, dodajući da je inicijativa za pokretanje projekta za navodnjavanje negotinske nizije, naišla na razumevanje države i da iduće godine počinje prva faza u vrednosti od preko 10 miliona evra. 

Proizvođači iz Timočke krajine mogu da targetiraju mnogo veće tržište nego što je tržište Timočke krajine, a ovakvi sajmovi ohrabruju male proizvođače da postanu konkurentniji na tržištu, smatra predsednik opštine Knjaževac, Milan Đokić.

– Meni je drago da opštine poređane u jednom lepom nizu od Stare planine pa do Dunava sarađuju i prepoznaju interes u saradnji. Naši vinari, voćari, povrtari, pčelari i stočari pojedinačno mogu malo, ali zajedno, udruženi mogu da dostignu količine koje mogu da budu zanimljive velikim trgovinskim lancima možda u zemlji, a možda i u inostranstvu – ocenio je Đokić.

-Srpsko selo će oživeti, sve veći broj mladih ljudi, a ja to vidim, polako počinje da shvata da su ono što su im dedovi ostavili najbolje fabrike u kojima mogu da rade i da iskoriste sve ono što spada u četvrtu tehnološku revoluciju. Ona obuhvata i selo, ne samo fabrike i sve ostalo. Svako naše domaćinstvo zapravo je jedan mali pogon. Treba dati energiju tim pogonima, treba ih podstaći – ocenio je gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić, govoreći na svečanom otvaranju Etno sajma „Izvorno iz Krajine“.

Danas je u okviru Etno sajma održana i panel diskusija na temu organske proizvodnje na kojoj su govorili savetnik Ivana Simić i pomoćnik ministra Aleksandar Bogićević iz Ministarstva poljoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari