Nejasno koliko je prekobrojnih u Fijatu 1Foto: FoNet

Sa Fijatom nije jednostavna situacija, svašta bi se moglo reći za ugovor, ali budućnost te kompanije u Srbiji je zagarantovana – izjavio je premijer Aleksandar Vučić. Premijer je ovo rekao nakon jučerašnjeg razgovora sa rukovodstvom sindikata Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA Srbija), u kojoj, prema najavama, krajem avgusta (posle „feragosta“) treba da bude ukinuta jedna […]

Sa Fijatom nije jednostavna situacija, svašta bi se moglo reći za ugovor, ali budućnost te kompanije u Srbiji je zagarantovana – izjavio je premijer Aleksandar Vučić.

Premijer je ovo rekao nakon jučerašnjeg razgovora sa rukovodstvom sindikata Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA Srbija), u kojoj, prema najavama, krajem avgusta (posle „feragosta“) treba da bude ukinuta jedna od tri proizvodne smene i otpušteno čak 900 od ukupno oko 3.200 radnika. Vučić je ocenio da situacija sa smanjenjem proizvodnje nije jednostavna i nije samo domaći problem, ali da „na pomolu nije katastrofa“.

– Fijat je zadovoljan državom Srbijom, njegova budućnost ovde je zagarantovana. Razgovarali smo sa rukovodstvom fabrike, oni će sada ići sa programom dobrovoljnog odlaska, a za deset dana ćemo se ponovo videti i porazgovarati šta dalje. Moramo poštovati i njihovu ekonomsku računicu i planiranu proizvodnju od 75.000 vozila godišnje. Oni su gazde i ponašaju se u skladu sa situacijom na tržištu – rekao je Vučić i najavio skorašnju posetu Torinu, gde bi, kako tvrdi, „ovih dana“ trebalo da se sretne sa šefom Fijata za Evropu, Afriku, Bliski i Srednji istok, Alfredom Altaviom, koji je praktično „drugi čovek“ Fijata, posle Serđa Markionea.

Ovim povodom juče se oglasila i kompanija FCA Srbija saopštenjem da je, nakon sastanka sa Vučićem „postignut dogovor između kompanije i predstavnika sindikata, gde su se obe strane složile da je odluka o prijavama za dobrovoljni odlazak u najboljem interesu svih zaposlenih, lokalne zajednice i operacija kompanije FCA Srbija“.

– U proteklih nekoliko dana održani su temeljni pregovori između predstavnika sindikata i predstavnika kompanije o prijavama za dobrovoljni odlazak prekobrojnih. Taj dogovor je postignut i zaposleni koji se odluče da dobrovoljno napuste kompaniju dobiće prilagođene nadoknade. Dogovoreni paket veći je od zakonskog minimuma, i obezbediće dodatne pogodnosti koje prevazilaze zakonom propisane uslove, prenosi Biro za komunikacije FCA Srbija izjavu Zorana Markovića, predstavnika sindikata, koji dodaje i da „ova vrsta dobrovoljnog odlaska ima za cilj da uspostavi pravi obim organizacije kako bi se ista prilagodila zahtevima tržišta“.

U saopštenju FCA Srbija dodaje se da je ovo (valjda dogovor sa sindikatom) pripremljeno kako bi se minimizirao socijalni uticaj na zaposlene. FCA Srbija se, poručuju iz te kompanije, trudi da izađe u susret zaposlenima, i namerava da ponudi najbolje uslove onima koji se odluče da ih iskoriste. Tokom pregovora o uslovima za dobrovoljni odlazak, Vlada Srbije doprinela je, navode u FCA Srbija, pronalaženju rešenja za nastalu situaciju, s obzirom da je u interesu svih strana da fabrika nastavi sa operativnim aktivnostima osiguravajući kontinuitet u poslovanju.

– Ukupna potražnja za modelom Fiat 500L je stabilna, dok su predviđanja da će volumeni ostati na istom nivou u narednih nekoliko godina, učvršćujući poziciju i ostvarene rezultate. Reorganizacija neće uticati na kontinuitet u poslovanju, dobre performanse kompanije, kao i na nivo volumena i konsolidovano liderstvo u izvozu FCA Srbija – ističe se u saopštenju te kompanije.

Uprkos oglašavanju Vučića i kompanije FCA Srbija mnogo toga nakon jučerašnjeg sastanka sindikata i premijera ostalo je nejasno i ne dorečeno. Najpre, koliko će radnika kragujevačke fabrike automobila krajem avgusta zaista ostati bez posla, i šta ako se za „dobrovoljni“, ili dobrovoljni odlazak iz firme ne javi 900 ljudi, koliko je, prema proceni mendžmenta, trenutno prekobrojno. Ne zna se ni kolike su prilagođene nadoknade koje će biti ponuđene radnicima koji žele da odu iz fabrike.

Ostalo je, nadalje, nejasno i šta čeka zaposlene u kooperantskim kompanijama (Manjeti mareli, DŽonson kontrol, Sidžit i drugim), i gde će posle ukidanja jedne proizvodne smene u fabrici automobila, takođe biti smanjena proizvodnja. Minulih dana pominjano je da je i u tim firmama prekobrojno više stotina radnika, ali se, posle razgovora sindikalaca sa Vučićem, ne zna da li su te procene bile tačne, te da li i za njih važi princip dobrovoljnosti.

Nepoznanica je i da li su se sindikat i Vučić dogovorili da Vlada Srbije napokon odredi svog predstavnika za Nadzorni odbor FCA Srbija, gde po ugovoru ima funkciju predsednika, kako bi ta kompanija napokon, posle skoro godinu dana, dobila organ upravljanja. Nije saopšteno ni kada bi Vučić trebalo da ode u Torino, a navedeno „ovih dana“ je tako neodređen, pa i neobavezujući vremenski termin. Nije jasno ni da li je na jučerašnjem razgovoru pokrenuto pitanje ispunjenja preostalih infrastrukturnih obaveza prema Fijatu, odnosno da li će, i ako hoće, kada država da završi auto – put od Kragujevca do koridora 10…

 

Izjašnjavanje radnika od danas

Predsednik sindikata FCA Srbija Zoran Marković rekao je da će izjašnjavanje radnika o dobrovoljnom odlasku iz te kompanije početi danas i trajaće do 8. jula. „Ovaj krug rešavanja problema prekobrojnih biće realizovan po principu dobrovoljnosti i 8. jula ćemo znati koliko radnika želi da ode iz fabrike uz ponuđene otpremnine. Do tada treba ponovo da se sretnemo sa premijerom koji bi u narednih desetak dana, kako nam je obećao, trebalo da ode u Torino i tamo sa Altavilom razgovara o opstanku i daljem razvoju naše fabrike, kao i o investiciji u novi model automobila koji bi se proizvodio u Kragujevcu. Vučić je obećao i otvaranje nove fabrike u Kragujevcu, koja bi, prema njegovim rečima, u što kraćem roku trebalo da zaposli između 1.000 i 1.500 radnika“, kaže Marković za naš list.

 

Sindikati: Pirova pobeda

U sindikatu FCA Srbija tvrde da su u pregovorima sa menadžmentom kompanije Vladom uspeli da izdejstvuju otpremnine koje su znatno iznad zakonskih. Tako će, za dobrovoljni odlazak radnici moći da računaju na 3.000 evra u startu bez obzira na godine staža. Uz ostale do dodatke, zaposleni sa tri godine staža, kojih je ubedljivo najviše, dobiće na doknadu od 4.800 evra, dok će njihove kolege sa 30 godina staža (Fijat je priznao minuli rad iz Zastave) dobiti otpremninu od 12. O00 evra. Iako je otpremnina na prvi stimulativna, radi se ipak o jednokratnoj novčanoj pomoći dok se prekobrojni ne snađu na prepunom kragujevačkom tržištu rada, zbog čega su sindikati postignuti dogovor nazvali „Pirovom pobedom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari