Posle tri nedelje pijace su juče u sedam časova otvorile vrata za sve kupce.
Prvog radnog dana po povratku sa prinudnog odmora izazvanog epidemijom virusa korona na Đeram pijacu vratio se deo prodavaca. Polovina tezgi bila je prazna, a svaka je zaštićena providnom folijom, kao nekom vrstom vizira za prodavce. Neki od njih su jedva dočekali povratak.
„Jedva sam dočekala da se vratim na moju tezgu“, kaže proizvođačica svežeg povrća iz Velikog Sela. Dok je pijaca bila zatvorena radila je na Kvantašu, i to, kako kaže, zahvaljujući prijatelju koji tamo ima tezgu.
Na svakoj drugoj tezgi najviše je svežeg povrća, salate, paradajza, dok se jagode po ceni od 250 do 300 dinara prodaju u korpicama. Najveći hit prvog dana ipak su mladi crni luk, koji je gotovo svuda tri veze za 100 dinara i rotkvice, koje koštaju 50 dinara.
Na jednoj od tezgi na Đermu su i Petrovići iz Begaljice, koji prodaju prvoklasne jabuke, pečurke i sveži domaći sok.
„Bolje nam je bilo dok smo prodavali preko interneta. Prodao bih dnevno pun pikap robe“, kaže vlasnik porodičnog gazdinstva. Najžalije mu je, ističe, pečuraka, koje je prodavao na desetine gajbica, a sada tek dve, tri.
„Vidite sok, juče smo ga preko E-pijace prodali 13 litara, od jutros Vi ste treći tek. Isplatilo nam se više da prodajemo onlajn, iako nismo naplaćivali dostavu“, ističe.
Njegova supruga, dok pakuje robu mušteriji, dodaje kako su gotovo zažalili što su se vratili. Na konstataciju da mogu da prodaju robu i dalje onlajn, sumnjaju da će to biti tako dobro sada kada su pijace otvorene.
„Nema više porudžbina“, napominje on.
Nešto dalje, na Vračaru, na Kalenić pijaci mnogo je više ljudi. I oko pijace, gde se mahom prodaje cveće, ali i na njoj. Iako dobar deo tezgi zvrji prazan, opasan folijom, koncentracija ljudi je mnogo veća.
Bode oči to što većina prodavaca ima zaštitne maske, kupci se toga, međutim, uglavnom ne pridržavaju. Kada se zagužva između tezgi, ljudi se bukvalno sudaraju. Red se čeka ispred mesara i prodavnica sa sirom i ribom, mešaju se mirisi sveže pečenog mesa. Veća nego kod ostalih gužva je „Kod Goce“.
Vlasnica tezge ima brze ruke i punu tezgu svežeg povrća, uglavnom zeleniša – luka, blitve, spanaća, zelene salate, ali i šargarepe, rotkvica, pasulja i ljutog domaćeg rena u teglicama.
„Trideset godina imamo tezgu ovde i dobro radimo“, kaže dok pakuje kesu za kesom, meri i naplaćuje.
Sve što imaju sami su proizveli u okolini Besnog Foka. Njen svekar kaže ima tezgu na Zelenom vencu i njen deda se bavio ovim poslom, imao je tezgu na Cvetkovoj pijaci.
Dok nisu mogli da rade, kaže, prodavala je robu preko interneta, ali to nije išlo onako kako treba.
„Sin je počeo to da radi, ali nismo uspeli da sve postignemo. Tako da smo jedva čekali da se vratimo ovde“, kaže ona.
Nedaleko od nje je i gospođa koja prodaje sitne jabuke. To joj je jedino ostalo, kako kaže i zato s tim nije ni izlazila onlajn.
„Došla sam sada da rasprodam to što je ostalo“, kaže ona.
Cena njenih jabuka je od 30 do 80 dinara, na drugim tezgama prodaju se krupnije i za 100, a u zavisnosti od vrste idu i do 250 dinara. Za toliko može da se kupi i paradajz. Kilogram starog krompira je 100 dinara, starog crnog luka 200 dinara, dok je mladi krompir, očišćen i upakovan u kesice 250 do 300 dinara. Kilogram šargarepe je 100 dinara, dok se spanać prodaje za 150 dinara.
Prodavci nose maske, kupci mahom ne
Uprkos apelima pijaca da svi kupci nose zaštitne maske i rukavice, juče se to nije u potpunosti poštovalo. Većina prodavaca je imala maske, kupci mahom nisu. I dok na Đermu nema velikih gužvi na tezgama, na Kaleniću je oko podneva cirkulisalo dosta ljudi, a oko tezgi sa svežim povrćem razmak između kupaca daleko je bio manji od preporučenih dva metra. Pijace u Srbiji, odlukom Vlade, od juče rade od 7 do 15 časova.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.