Interesovanje za nastup ministra privrede Saše Radulovića bilo je ogromno. Nema ko nije bio. Njegove kolege stečajni upravnici sa skupa u Agenciji za privatizaciju su otišli razočarani – stotine firmi je blokirano, a ministar nije najavio ponovno uvođenje automatskog stečaja, koji je iz proceduralnih razloga ukinuo Ustavni sud. Zaposleni u Agenciji za privatizaciju su skup napustili s olakšanjem – možda neka druga, ali ta Agencija ni slučajno neće biti ukinuta.


Razočaran je na skup stigao i sa njega razočaran otišao i Milan Knežević, šef Asocijacije malih i srednjih preduzeća, koja je ministrova prvobitna izborna baza. Knežević smatra da je ministar trebalo da podnese ostavku onog trenutka kad je njegova ideja o smanjenju nameta na plate, a na račun i preostalih sredstava u Fondu za razvoj počela da otiče davanjem garancije tog Fonda novom suvlasniku Jata Etihadu. Ministar je naprotiv u ovoj stvari izabrao strpljenje.

Ako nije u petak kada je konferencija „Restart“ održana, ministar Radulović će sigurno narednih dana ući u viceve. Ali ne po reči transparentnost, jer tu je već upotrebio i zalud potrošio još onomad Boža Đelić kad je on mislio da svet počinje od njega. Nego po reči „lična karta“ pre nego po reči „analiza“, mada su obe ozbiljno u igri. Ove dve reči ministar je na svoju novu funkciju doneo iz svog prethodnog života stečajnog upravnika. Radulović ne bi smeo da bude iznenađen činjenicom da mu je, po njegovim kriterijumima, ispravna lična karta dosad stigla samo od 10 preduzeća. Kao bivši stečajni upravnik on sigurno zna kako je skandalozno tranzicija zametnula imovinu naših firmi da je ne nađe niko sem retkih insajdera i sa njima povezanih lica. A sem tranzicije za to se pobrinuo i raspad zemlje, a zatim i nejasan status i način sticanja vlasništva na Kosovu i Metohiji. Tu će se ministar ponosan na svoju posvećenost analizi, možda i s pravom, osloniti na insajderske informacije sindikata i radnika, koje je pozvao u pomoć. Svi će rokovi biti fiksirani, rekao je ministar. To je jedina garancija da se njegova obećana transparentnost neće izgubiti u posvećenoj analizi ličnih karata, koje će dopunjavati sindikati i radnici. Njima je Radulović, čija najava izmena Zakona o radu nije izgledala baš zastrašujuće, ponudio savezništvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari