Iako je novi crnogorski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, prilikom imenovanja krajem prošle godine dočekan sa skepsom (između ostalog i zato što u svojoj karijeri nije imao dodirnih tačaka sa tom oblašću), ono što je do sada urađeno uliva optimizam.

U prilog toj konstataciji govori podatak da je u prvom kvartalu ove godine zabilježen rast poljoprivredne proizvodnje od 9,4 odsto, a kreirano je i 220 novih radnih mjesta u oblasti agrara. Procjenjuje se, takođe, da će Crna Gora do kraja godine proizvesti između 1,1 i 1,5 miliona litara mlijeka, a očekuje se i veća proizvodnja loznih kalemova.

Ministar Ivanović je nedavno, pred poslanicima Skupštine Crne Gore, izjavio da je za proteklih sedam mjeseci pružena kvalitetna podrška poljoprivrednim proizvođačima i kao argument naveo podatak da se iz agrobudžeta isplaćuje osam miliona eura, a kroz MIDAS projekte 7,9 miliona eura, od čega je 4,1 milion eura bespovratna pomoć.

– Nekonkurentnost crnogorske poljoprivrede i dalje je veliki problem. Ali, ne postoji ekonomski patriotizam ako želimo da budemo konkurentni u poljoprivredi. Naši poljoprivredni proizvođači moraju da smanje troškove, ali i da kreiraju proizvode koji su konkurentni u odnosu na sličnu robu proizvođača u regionu. Jer, alternativa je da ih nema na tržištu – ističe Ivanović.

Inače, 11 poljoprivrednih proizvođača iz Crne Gore dobilo je, u okviru projekta MIDAS, 135.000 eura bespovratnih sredstava. Kada je riječ o investicijama u naredne četiri godine, kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, planirana su ulaganja između 14 i 15 miliona eura. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja takođe je minule sedmice uspješno završilo još jedan zadatak. Pripremilo je akreditacioni paket, što je preduslov da se zadrže sredstva koja je EU usmjerila ka poljoprivrednoj proizvodnji. Paket će nakon provjere nezavisne revizorske institucije biti predat Evropskoj komisiji. Pošto podrška EU poljoprivrednim proizvođačima zavisi od veličine površine pod zasadima, Ministarstvo poljoprivrede će putem tendera ponuditi poljoprivredno zemljište za obrađivanje kako bi povećali svoje zasade, a time i šansu da dobiju finansijsku podršku evropskih fondova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari