Policija je juče uhapsila osam fitosanitarnih inspektora Ministarstva poljoprivrede pod sumnjom da su, malverzacijama prilikom dodele subvencija za zasade vinove loze, oštetili budžet Srbije za više od milion evra.

 Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici i Uprava kriminalističke policije MUP Srbije, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Sremskoj Mitrovici, odredili su zadržavanje osumnjičenih do 48 sati, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U saopštenju se navodi da su, prilikom dodele podsticajnih sredstava za podizanje zasada vinove loze, koje je 2008. dodeljivalo Ministarstvo poljoprivrede na području opštine Šid, a u visini od 10.000 evra po hektaru, osumnjičeni M.R. i D.S. sastavljali zapisnike u kojima su tvrdili da su podnosioci zahteva formirali zasade i stekli pravo na dodelu subvencija, iako loza nije ni zasađena. Time su omogućili da više firmi i pojedinaca dobije bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 105 miliona dinara, na koja nisu imali pravo. Kako je navedeno, ta fizička i pravna lica pritvorena su 15. jula, zbog zloupotreba položaja odgovornog lica, neosnovanog dobijanja i korišćenja kredita i falsifikovanja službene isprave na štetu preduzeća „Erdevik“ i Ministarstva poljoprivrede.

Osim navedena dva inspektora, ostali osumnjičeni imali su obavezu da provere kako korisnici realizuju ugovore kao i da kontrolišu koliko ulažu u negu i zaštitu zasada u periodu od 2009. godine do kraja 2011. godine, obzirom da stanje na terenu može biti osnov za raskid ugovora. Oni se, međutim, terete jer nisu sravnili dokumentaciju sa činjeničnim stanjem na terenu. U izveštajima su navodili da su zasadi u dobrom stanju, iako su bili zapušteni, a o tome nisu obavestili ni nadležnu upravu u Ministarstvu, precizirano je u saopštenju MUP-a.

Istraga je sprovedena na zahtev Ministarstva poljoprivrede, a osumnjičeni će, nakon policijskog zadržavanja, uz krivičnu prijavu biti privedeni istražnom sudiji Višeg suda u Sremskoj Mitrovici.

Uhapšeni

Uhapšeni su Marica Rankov (39) iz Boljevaca, Dragoslav Stevanović(64), Dejan Vukićević (50), Marina Savić (49) i Dijana Veselinov (60) iz Beograda, Slobodan Matorkić (51) i Jasmina Ivanović (41) iz Smederevske Palanke i Nina Nikolić (45) iz Novog Sada. Krivičnom prijavom biće obuhvaćena i Biljana Lukić-Čupković (47) iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari