Kragujevački ugostitelji protestovali zbog najavljenih mera 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIĆ

Veći broj kragujevačkih ugostitelja protestovao je danas ispred zgrade gradske uprave, zbog najavljenih mera za suzbijanje epidemije kovida 19, koje je prekjuče podržao Republički krizni štab a treba da stupe na snagu nakon što ih verifikuje Vlada Srbije.

Merama koje je, krajem minule sedmice, prilikom proglašenja vanredne situacije u gradu zbog velikog broja novozaraženih, predložio gradonačelnik Kragujevca i šef lokalnog Kriznog štaba Radomir Nikolić, pored ostalog, predviđena je zabrana okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru više od pet osoba, ali i ograničenje rada ugostiteljskih objekata od 7 do 20 sati, te naloga da za jednim stolom ne mogu da sede više od dve osobe, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.

– Ugostitelji smatraju da nema potrebe za ograničavanje radnog vremena jer u Srbiji postoje ugroženije sredine u kojima nije najavljena takva mera. Istovremeno, u sličnim ili srodnim delatnostima, kao što su trgovinski lanci, poput Metroa, Rode, Lidla, Tempa i drugih, nisu predviđena ograničenja radnog vremena, čak ni prostorna udaljenost između dva lica. Ugostiteljska delatnost je time dovedena u neravnopravan položaj – ističe se u peticiji koju su vlasnici kragujevačkih ugostiteljskih objekata juče prosledili gradskoj upravi i Vladi Srbije.

U peticiji se navodi da „smatraju kako nisu naučno verifikovani pokazatelji da je aktivnost virusa veća tokom noći nego u dozvoljeno radno vreme tokom dana, pa je sa epidemiološkog aspekta neodrživa mera da se preko dana može raditi, a uveče ne“.

Predložena fizička distanca od dva metra takođe je neopravdana jer vodeći stručnjaci tvrde da je bezbedno i rastojanje od jednog ili najviše 1,5 metra.

– Zahtevamo da se mera ograničenja radnog vremena povuče, odnosno da je Vlada Srbije ne prihvati jer nema indicija da bi se njenom primenom zaustavilo širenje epidemije – navodi se u peticiji ugostitelja uz poruku Vladi da će, ukoliko ipak prihvati predložene mere za suzbijanje kovid 19, biti prinuđeni da, gradu Kragujevcu i Republici Srbiji, pojedinačno podnesu zahteve za nadoknadu štete.

Predstavnici kragujevačkih ugostitelja o svojim zahtevima juče su razgovarali sa nadležnima u gradskoj upravi, dok su dva prethodna dana protestovali zajedno sa radnicima u toj grani i muzičarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari