Apelacioni sud u Beogradu juče je potvrdio da je pre nedelju dana, 14. avgusta, poništio rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je naložena zabrana raspolaganja, to jest prodaje kompanija iz sastava Denjub fuds grupe u Srbiji, pod sumnjom da pripadaju nedavno preminulom ruskom oligarhu Borisu Berezovskom. Time je potvrđeno pisanje Danasa iz prošlog broja, u kojem je navedeno i da je predmet vraćen Višem sudu na ponovno odlučivanje.


Prema saopštenju Apelacionog suda, odluka da se poništi rešenje Višeg suda zasnovana je na tome da taj sud „nije u potpunosti izveo dokaze o vlasničkoj povezanosti Borisa Berezovskog“ i firmi iz sastava Denjub fudsa, „nije utvrdio da li su ispunjene pretpostavke za udovoljenje molbi iz člana 7 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima“ i „nije primenio odredbe o međunarodnoj saradnji sadržane u Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela“.

„Zbog nepotpunog i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primene zakona, sudsko veće Apelacionog suda donelo je odluku da se prvostepeno rešenje ukine sa nalogom da se u ponovnom postupku pravilno utvrde činjenice od kojih zavisi ko je vlasnik imovine kompanija prema kojima se privremena mera izriče, povezanost okrivljenog Borisa Abramoviča Berezovskog sa imovinom ovih kompanija, da li se radi o imovini za koju postoji sumnja da je proistekla iz krivičnog dela i da je kao takva potom preneta na treća lica“, navodi Apelacioni sud.

U ovom sudu su potvrdili da je srpsko pravosuđe u ovom predmetu radilo po zamolnici Glavnog tužilaštva Rusije od 29. oktobra 2012. godine. Postupajući u tom predmetu Viši sud je u julu doneo odluku da se zabrani raspolaganje imovinom firmi iz Denjub grupe u Srbiji. U zamolnici je traženo da se privremena mera donese i za firme Knjaz Miloš Banjaluka i Knjaz Miloš Montenegro, ali je Viši sud to odbio, jer ove firme nisu na teritoriji Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari