Dolazak Fijata i njegovih dobavljača, doprineo je da kragujevačka privreda lane, prvi put nakon pune 22 godine, ostvari suficit u trgovini sa svetom, ali ipak nije rešio sve nedaće ovdašnjih firmi. Propadanje mnogih preduzeća i ustanova, praćeno, neretko, i neskrivenom pljačkom njihove imovine, trajalo je predugo, gotovo četvrt veka, tako da su mnoge na ivici opstanka.

Za neke od njih ne postoje ni garancije da će preživeti polovinu naredne godine, kada prestaje obaveza države da finansijski i na druge načine podržava firme u restrukturiranju.

Trenutno, u Kragujevcu protestuju zaposleni u preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom „Šumadija DES“ i naučno – istraživačkoj ustanovi Centar za strna žita. U DES-u već duže od dve nedelje štrajkuje 70 od ukupno 90 radnika, a zahtevaju isplatu 11 zaostalih zarada i obezbeđenje posla. Predsednica Sindikata invalidskih preduzeća i organizacija Srbije (SIPOS) na nivou Republike i u „Šumadiji DES“ Milka Milovanović, koja je i socijalna radnica u toj firmi, kaže da će sutra od nadležnih u Ministarstvu rada tražiti da raspusti Skupštini „Šumadije DES“, nakon čega bi bio smenjen direktor preduzeća Milan Miladinović. Njegovu smenu, inače traže radnici koji tvrde da on od dolaska u firmu, u avgustu prošle godine, nije učinio ništa da poboljša poslovanje. „Stanje nije ništa bolje nego prošlog leta, kada su invalidi pune tri nedelje štrajkovali glađu i tražili isto što i sada – zarade i posao“, kažu zaposleni u DES-u.

U dramatičnoj situaciji je i ustanova Centar za strna žita, gde je od juče ponovo, po ko zna koji put, organizovan generalni štrajk. Deo zaposlenih je prekjuče zaposeo prostorije Šumadijskog upravnog okruga, a juče ujutru su zaposlenima, osim načelniku okruga Zoranu Rajeviću, zabranili ulazak u zgradu tog državnog organa. Sindikat i radnici Centra traže pravo na lečenje za sve zaposlene, isplatu 14 zaostalih zarada, uplatu doprinosa za prethodne dve godine, ali i konačno rešavanje statusa ustanove. Od 51 zaposlenog u Centru, overene zdravstvene knjižice ima tek sedmoro naučnih radnika, koji po osnovu finansiranja naučnih projekata, plate primaju iz republičkog budžeta. Novi direktor Centra Blagoje Kovačević, koji je do skora bio sindikalni lider u toj ustanovi, za naš list kaže da očekuje da će radna grupa koju su, početkom marta, zajednički formirali Ministarstvo prosvete i nauke i Ministarstvo poljoprivrede za dve nedelje Vladi da dostavi dokument pod nazivom Predlog održivog poslovanja Centra za strna žita u Kragujevcu, Instituta za krmno bilje u Kruševcu i Centra za krompir iz Guče. Za sada je neizvesno da li će zaposleni tu odluku da dočekaju u zgradi Šumadijskog okruga. Iako trenutno ne štrajkuju, zaposleni u kragujevačkom Autosaobraćaju (AS-u) nisu u ništa boljoj poziciji jer je preduzeće od početka 90-ih do ovih dana, u poslovno – sindikalnim mahinacijama, toliko temeljno upropašćen da jedino čudo može da ga spasi od skorašnje totalne propasti. Inspektori za privredni kriminal od skora ponovo kontrolišu poslovanje AS-a za poslednjih deset godina, ali je pitanje koliko će ono što otkriju da pomogne uništenoj firmi i njenim preostalim radnicima.

U nezavidnoj situaciji su i preduzeća Grupe Zastava vozila – Zastava Kamioni, Zastava Inpro, Specijalna vozila, u kojima je zaposleno nešto više od 1.800 radnika, a koji sa zebnjom čekaju sredinu naredne godine, kad ističe rok za privatizaciju društvenih firmi u restrukturiranju pošto, osim za Kamione, do sada nije bilo zainteresovanih kupaca i eventualnih strateških partnera. U istom položaju je i nekadašnja Zastavina fabrika „21. oktobar“ , sa oko 270 preostalih radnika, koja bi, takođe, do sredine naredne godine morala da bude privatizovana.

Iveko ponovo u igri?

Delegacija italijanskog IVEKO-a ponovo je, pre desetak dana, saznaje naš list, razgovarala sa nadležnima u Ministarstvu privrede i finansija o eventualnom preuzimanju Zastave Kamiona. Ti razgovori bi, tvrde naši izvori, trebalo da budu nastavljeni. Italijani su se, inače, vratili zajedno sa Fijatom, u septembru 2008. kad su sa Vladom Srbije potpisali Memorandum o razumevanju kojim je bilo predviđeno formiranje zajedničke italijansko – srpske fabrike za proizvodnju kamiona, ali je posao zaustavila ekonomska kriza. Ako je suditi po poslednjim informacija, IVEKO je, možda, i dalje u igri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari