Jeftine nafte više nema. Trenutno na svetskim berzama iznosi 88,51 dolar po barelu, a predviđa se da će tokom iduće godine dostići cifru od 102 dolara po barelu. Prognoze pokazuju da će potrošnja sirove nafte do 2020.godine dostići 88 miliona barela dnevno – izjavio je Slobodan Sokolović, profesor Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, na jučerašnjem predavanju „Tržište nafte i derivata“, održanom u Vršcu, u organizaciji Univerziteta u Novom Sadu, a uz podršku Nafne industrije Srbije. Prema njegovim rečima u odnosu na 2010. godinu beleži se rast u potrošnji sirove nafte za 1,4 odsto.


Prema projekcijama, do 2035. godine najveći proizvođač nafte biće Saudijska Arabija, iza nje Irak, a na trećem mestu Brazil. Sokolović je naglasio da je interesantno da među prvih desetak proizvođača neće biti Rusije, što je razumljivo jer ta zemlja planira da poveća proizvodnju naftnih derivata u odnosu na proizvodnju sirove nafte. Što se tiče Srbije, nastavio je Sokolović, beleži se blagi rast proizvodnje nafte. Ako se uzme u obzir odnos rezervi i nafte i njene proizvodnje, prognoze pokazuju da će je biti još u narednih 44 godine.

Pokazatelji da nas očekuje rast cena sirove nafte pred ekonomske analitičare, smatra Sokolović, postavlja zadatak da istraže da li je to prvi znak da se svet nalazi pred novom ekonomskom krizom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari