U Nemačkoj obeležena desetogodišnjica Berlinskog procesa 1Foto: PROMO/Nemačko-srpska privredna komora

Privredni forum „Zapadni Balkan kao ekonomski prostor na putu ka Evropskoj uniji – 10 godina Berlinskog procesa“ održan je danas u Berlinu povodom obeležavanja deset godina od pokretanja tog ključnog okvira za ekonomsko i političko povezivanje zemalja Zapadnog Balkana sa EU, saopštila je Nemačko-srpska privredna komora.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Milan Grujić izjavio je da je Berlinski proces, pokrenut 2014. godine, pokazao koliko je važna saradnja zemalja Zapadnog Balkana i EU, ne samo na političkom, već i na ekonomskom planu.

Organizatori Privrednog foruma, koji je otvorio nemački ministar privrede Robert Habek, kreirali su Zajednički dokument „10 godina Berlinskog procesa – Ocena iz privredne perspektive i naredni koraci“ koji osvetljava ključne izazove i pravce buduće saradnje među zemljama Zapadnog Balkana i EU.

Jedan od glavnih aspekata koje taj dokument naglašava je potreba za dodatnim podizanjem svesti o EU kao zajednici vrednosti.

Takođe, istaknuto je da investitori iz EU i lokalna privreda imaju značajnu ulogu u promovisanju prednosti članstva, navedeno je u saopštenju.

Berlinski proces, kako je istaknuto, uspostavio je plodnu osnovu za dijalog privrednih i političkih aktera, koji bi trebalo da se intenzivira kroz forume kao što je Digitalni samit Zapadnog Balkana, a čiji je cilj da se privredni subjekti aktivno uključe u političke procese i doprinesu daljem razvoju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari