Nemačka kompanija Miele najavila otpuštanje 1.300 radnika 1Foto: Shutterstock/Grzegorz Czapski

Nemački proizvođač kućnih aparata Miele namerava da otpusti 1.300 radnika u proizvodnji u Nemačkoj, što znači da će svaki deveti radnik da ostane bez posla, pišu nemački mediji.

Kako se pandemija korona virusa bližila kraju, potražnja za kuhinjskim aparatima je polako opadala. Kompanija Miele je zbog toga u 2023. godini zabeležila drastičan pad prodaje svojih proizvoda.

Najavljeno je i da će Miele da potpiše kolektivni ugovor sa sindikatom Verdi. Ugovor će važiti od početka avgusta 2024. do kraja 2028. godine i uključuje investicije u vrednosti od 500 miliona evra.

Kompanija u samoj Nemačkoj trenutno ima oko 11.700 zaposlenih radnika, od toga će oko 1.300 da ostane bez posla, saopšteno je iz središta kompanije Miele u Giterslou.

Kako bi smanjila broj radnika, kompanija Miele će da ponudi otpreminu i prevremene penzije. Ukoliko se smanjenje radnih mesta ne ispuni na taj način, uslediće otkazi.

Tokom pandemije korona virusa, kompanija Miele je odlično poslovala. To pokazuje podatak da je prodaja opala na oko pet milijardi evra prošle godine.

Smanjenje radnih mesta dogodiće se pre svega u središtu kompanije u Giterslou, gde se nalazi proizvodni pogon. Iz Gitersloua će do 700 radnih mesta da bude premešteno u fabriku veš mašina u Poljskoj. Preostalih 600 radnih mesta biće ukinuto na različitim mestima u prodaji, proizvodnji i administraciji.

Uprava ne posmatra ovaj pad kao privremeni korak, već kao „trajnu promenu“. Plan za smanjenje radnih mesta već je najavljen u februaru, a zatim su vođeni pregovori sa predstavnicima radnika. Tada je pomenuto da će širom sveta da bude ukinuto 2.000 radnih mesta. Sada je precizirano da će od tog broja 1.300 radnih mesta da bude ukinuto u Nemačkoj. Ukupno širom sveta kompanija zapošljava oko 22.700 ljudi.

Deo nemačke industrije koji je fokusiran na izvoz bori se sa usporavanjem rasta i visokim stopama inflacije. Farmaceutska kompanija Bajer (Bayer) takođe je u januaru značajno smanjila broj zaposlenih, dok je Boš (Bosch) najavio otpuštanje 1.500 radnika, navodi Barons.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari