Nemačka povukla srpski proizvod sa tržišta zbog opasnosti od pesticida 1Foto: Shutterstock/Sonja Filitz

Nemačka je sa svog tržišta povukla suve vrganje iz Srbije, objavljeno je na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF).

Kako je na ovom sajtu objavljeno 10. maja, Nemačka je sa svog tržišta povukla suve vrganje poreklom iz Srbije, zbog potencijalnog rizika od pesticida hlorpirifos.

Naime, u ovom proizvodu iz naše zemlje pronađeni su ostaci pesticida hlorpirifos.

Kako je objašnjeno, ostaci ovog pesticida u suvim vrganjima imali su oko 0,18 ± 0,09 miligrama po kilogramu.

Međutim, ovog pesticida uopšte ne sme biti, navedeno je na sajtu RASFF.

Podsećamo, ovo nije prvi put da se u proizvodima iz naše zemlje nađe visok nivo ovog pesticida.

U avgustu prošle godine, iz Hrvatske su vraćene breskve koje je naša zemlja izvezla, takođe, zbog pesticida hlorpirifos.

Kako je Danas ranije pisao, iako su brojne hemikalije koje sadrže ovu supstancu krajem 2022. godine u Srbiji zabranjene, ukidanjem rešenja o registraciji sredstava za zaštitu bilja koja sadrže hlorpirifos, početkom prošle godine Ministarstvo je odobrilo uvoz i proizvodnju ove aktivne supstance.

Kako je Ministarstvo objasnilo, donelo je odluku o davanju dozvole za ograničenu i kontrolisanu primenu sredstava za zaštitu bilja na bazi hlorpirifosa za tretiranje šećerne repe, jer, prema njihovim navodima, nije bilo dovoljno efikasne alternative da se suzbije repina pipa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari