Nemačke kompanije traže dobavljače među balkanskim kompanijama 1EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

U Minhenu je danas 99 dobavljača sa Zapadnog Balkana, od kojih 22 iz Srbije, vodilo razgovore sa predstavnicima 20 nemačkih kompanija sa ciljem jačanja saradnje i povećanja prisustva u lancima snabdevanja nemačkih kompanija, objavila je Nemačko-srpska privredna komora (AHK).

Ovi razgovori deo su regionalnog B2B projekta „Nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana“, koji se sprovodi već deset godina, navedeno je u saopštenju.

Projekat ima za cilj da poveže nemačke kompanije sa dobavljačima iz određenih industrijskih oblasti u Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana.

Zainteresovane nemačke kompanije dolaze uglavnom iz metaloprerađivačkog sektora, sektora za autoindustriju, sektora prerade i proizvodnje materijala od plastike, kao i manjeg broja kompanija iz elektro i elektronskog sektora.

Izvršni član Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore Aleksander Markus istakao je da Inicijativa od svog pokretanja 2015. godine beleži kontinuiran napredak.

„Ovaj projekat doprinosi uspostavljanju struktura snabdevanja u Srbiji i regionu, a poslednjih godina primetan je trend diversifikacije snabdevanja među nemačkim kompanijama“, rekao je Markus.

On je naglasio značaj geografske blizine i fleksibilnosti porudžbina, uključujući male serije i „ad hok“ narudžbine, kao ključne faktore povećanog interesovanja za dobavljače sa Zapadnog Balkana.

„Rast nemačko-srpske trgovine poslednjih godina pokazuje da imamo dobre ekonomske odnose. Od 2020. do 2021. i od 2021. do 2022. imali smo rast od 25 odsto, dok je od 2022. do 2023. zabeležen rast izvoza i uvoza od 13 odsto“, rekao je Markus, dodavši da nemačke kompanije imaju poverenje u srpske partnere i da nikada nisu imali ozbiljne pritužbe na saradnju.

On je naveo da su glavne prepreke na koje se nailazi logističke prirode, u vezi sa prelaskom granice, pomenuvši i važnost Mehanizma za prekogranično usklađivanje cene ugljenika (CBAM), koji će imati značajan uticaj na saradnju.

„Evropska unija zahteva od kompanija da se prilagode novim pravilima i normama, a prelazni period traje do 31. decembra 2025. godine. Tokom ovog perioda uvoznici iz EU će morati tromesečno da izračunavaju i izveštavaju o nivoima emisije ugljenika svojih dobavljača“, poručio je Markus.

Šef sektora za odnose sa inostranstvom iz nemačkog Udruženja za nabavku i logistiku (BME) Olaf Holcgrefe naglasio je da je projekat pokrenut u okviru Berlinskog procesa, koji je iniciran 2014. godine.

„U proteklih deset godina organizovali smo oko 5.000 B2B sastanaka sa najboljim kompanijama sa Zapadnog Balkana“, poručio je Holcgrefe.

Predstavnik Privredne komore Minhena Kristof Angebauer istakao je da su Minhen i Bavarska orijentisani ka jugu, te da im je zbog toga tržište Zapadnog Balkana veoma privlačno.

„Privredna komora Minhena ima ukupno 420.000 kompanija članica, dok je u Bavarskoj taj broj jedan milion. Kada pogledamo Nemačku, Zapadni Balkan je na 20. mestu po uvozu, dok je u Bavarskoj na 10. mestu“, rekao je Angebauer.

Predstavnica nemačkog Ministarstva za ekonomska pitanja i klimatske promene Nina Vunderlih kazala je da je projekat u proteklih deset godina beležio uspehe i da je cilj bio da se kroz jačanje regionalne saradnje pomogne zemljama Zapadnog Balkana u pridruživanju Evropskoj uniji.

„Zapadni Balkan postao je fokus nemačkih kupaca“, poručila je Vunderlih.

Predstavnici kompanija sa Zapadnog Balkana istakli su da je za rad sa nemačkim kompanijama najbitnije steći poverenje, koje dolazi vremenom, ali da tržište ovog regiona može i treba puno da uči od nemačkih kompanija.

Menadžer razvoja u francuskoj kompaniji Mekafor Milan Mladenović kazao je da ova kompanija više od 18 godina posluje u Kikindi.

„Mi smo ovde u formatu mogućeg dobavljača za nemačke kompanije. Učesnik sam drugu godinu zaredom, a kompanija i duže“, rekao je Mladenović, ističući da su oni zadovoljni projektom koji traje već deceniju, kao i da se iz godine u godinu otvara sve više poslovnih prilika.

On je naveo da kompanija Mekafor trenutno sarađuje sa dve nemačke kompanije.

Menadžer prodaje u smederevskoj kompaniji Meteh Aleksandar Jovanović naveo je da oni, kao ugovorni izvođači, proizvode na zahtev drugih firmi.

„Naše iskustvo kada je u pitanju ova inicijativa je odlično, jer smo puno toga naučili, puno kontakata ostvarili. Učestvujemo već deseti put“, rekao je Jovanović, naglasivši da najveći benefit od saradnje sa nemačkim kompanijama jesu poslovanje sa stabilnim firmama i stečena znanja.

Direktor i vlasnik kompanije Avexcor iz Inđije Mile Savić rekao je da se firma bavi obradom metala i da je on drugi put prisutan na ovim B2B sastancima.

„Inicijativa ne daje trenutne rezultate, već dugoročne. Potrebno je ulaganje vremena i resursa da bi se ovaj potencijal iskoristio, ali svakako veoma dobra prilika za sve“, kazao je Savić.

Firma je, prema njegovim rečima, nakon godinu dana ostvarila dve saradnje i poručio da tržište Srbije i Balkana ima puno toga da nauči o tržištu Evrope, kao i o zahtevima kako evropskih, tako i nemačkih kupaca.

Projekat se sprovodi pod pokroviteljstvom nemačkog Saveznog ministarstva za privredu i zaštitu klime u okviru Programa za razvoj stranih tržišta za mala i srednja preduzeća Nemačke, uz podršku predstavništva nemačke privrede u zemljama Zapadnog Balkana (AHK), kao i nemačkog Udruženja za upravljanje materijalima, uvoz i logistiku (BME e.V).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari