Nemački Grošop uložiće u Žabare u prvoj fazi milion evra u proizvodnju elektromotora 1Foto: Shutterstock

Nemačka firma Grošop (Groschopp), koja namerava da zakupi prostor u selu Žabare kod Topole za proizvodnju elektromotora, investiraće u prvoj fazi milion evra i zaposliti 25 radnika, rekao je danas odbornik Dragan Jovanović.

On je agenciji Beta kazao da su 31. januara u Topoli memorandum o saradnji potpisali predsednik opštine Igor Petrović i direktor Grošopa Volfgang Flug (Wolfgang Pflug).

Jovanović je rekao da je nemačka firma zainteresovana da širi kapacitete i nastavi sa zakupom prostora na 30 godina, te u drugoj i trećoj fazi planira upošljavanje još 50 radnika.

Prema rečima Jovanovića, trećinu zaposlenih u modernoj fabrici činiće visokostručni kadar, prevashodno inženjeri.

„Nemačka firma je zainteresovana da sarađuje i sa livnicama u Šumadiji koje bi bile uključene u izradu njihovih ramova za elektromotore“, rekao je Jovanović i dodao da tim povodom predstavnici kompanije obilaze lokalne livnice.

On je najavio da će odbornici Skupštine opštine Topola na sednici 19. februara odlučivati o dužini zakupa za nemačkog investitora, a po usvajanju odluke, već narednih dana se može pristupiti i zaključenju ugovora.

Kako je juče objavio portal TopPres lokacija za izgradnju fabrike planirana je na mestu gde se sada nalazi Dom i osnovna škola.

Sa dolaskom investitora saglasni su i meštani sela Žabare, ali pod uslovom da se plac gde je planirana gradnja ne prodaje, već izda u zakup.

Meštanin sela Miomir Blagojević, rekao je za TopPres da su meštani oformili komisiju od tri člana koja će da zastupa selo.

„Slažemo se da se izda, ali da se proda to ne dolazi u obzir, branićemo ga svim raspoloživim sredstvima“, rekao je Blagojević.

Na objektu doma je, inače, napisano „Dom nije na prodaju !!!“.

On je ista da su nakon formiranja saveta poslali dopise nadležnima u Topoli.

„Naš zahtev je, da dom ne može biti prodat samo u zakup i neka prave fabriku, a da se plaća kirija mesnoj zajednici. Кonak koji se nalazi u neposrednoj blizini doma je pod zaštitom države i ne može se rušiti, a upitno je šta raditi sa školom, koja je takođe odmah uz dom i koju pohađa skoro 30 učenika, ima i predškolaca. Rečeno je da će je izgraditi na drugoj lokaciji“, kazao je član saveta Dragan Marković.

Predsednik opštine Topola Igor Petrović je rekao za portal da nikakve prodaje neće biti i da je zakup jedina prihvatljiva opcija.

„Dakle, zakup čitavog prostora do 30 godina, od prodaje nema ništa, takođe konak kneza Miloša je pod zaštitom i naša ideja je da obnovimo i rehabilitujemo taj deo, a da rušimo nikako“, zaključio je Petrović.

Inače, podršku meštanima u njihovoj borbi pružila je lokalna organizacija Srpske stranke Zavetnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari