Nemački konsultanti: Vodonik kao alternativa ruskom gasu 1Foto: Horvath

Iako je još uvek veoma teško predvideti kako će kriza u Ukrajini uticati na evropsku ekonomiju, jedna od mogućih alternativa nakon obustave ruskog gasa mogla bi biti vodonik, predviđaju nemački stručnjaci.

Imajući u vidu činjenicu da svake godine iz Rusije u Evropu stiže 160 milijardi kubnih metara gasa, što je 40 odsto ukupnog uvoza potrebnog za snabdevanje prirodnim gasom, posledice ove krize su velike, ocenjuju iz konsultantske kuće Horvath.

Kao adekvatan odgovor, konsulantni vide udaljavanje od termoelektrana na ugalj i nuklearne energije i okretanje  ka energiji iz obnovljivih izvora.

“Govoreći iz vremenske perspektive, verovatno bismo se prvo okrenuli ekološki nepovoljnim alternativama u kratkom roku, pre nego što energetska tranzicija dobije zamah. Kratkoročna opcija bi mogla biti uvoz tečnog prirodnog gasa. Vodonik je obećavajuća alternativa, ali ne i kratkoročno rešenje”, istakla je Maria Boldor iz firme Horvath.

Ona je dodala da je zeleni gas ili biogas takođe potencijalna zamena, iako je njegova proizvodnja ograničena dostupnošću biomase.

Iz ove kuće napominju da svaka kompanija treba da se pripremi za aktuelnu krizu s obzirom na previranja na tržištu, pre svega da zaštite zaposlene i kupce i pripreme scenario za ekstremne situacije.

“Pristup: čekamo pa ćemo videti – nije opcija, jer biznis treba da bude spreman na najgore. Budite svesni uticaja situacije na poslovanje u narednih tri, šest i 12 meseci”, kaže Boldor.

Uzimajući u obzir prirodu trenutne krize i njen uticaj na slobodu kretanja lične i radne snage, poremećaji prihoda biće neizbežni, a mnoga preduzeća imaće problema da ostanu likvidna.

U tom kontekstu, planovi za vanredne situacije i skup akcija koje se mogu odmah preduzeti moraju biti definisani kako bi se obezbedilo brzo i efikasno donošenje odluka, savetuju stručnjaci iz kompanije Horvath.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari