Sa skupa, koji je juče u Užicu organizivao Poslovni klub zapadna Srbija sa članovima delegacije nemačke privrede u Srbiji, poručeno je da postoje šanse da se poboljša saradnja između privrednika tog regiona i nemačkih kompanija, ali da je potrebno da firme iz Srbije, ukoliko žele da izvoze u Nemačku, uspostave neophodne standarde, uz podsećanje da one koje su to prihvatile, uspešeno posluju na zahtevnom nemačkom tržištu.

„Prirodni potencijali užičkog kraja, poput proizvodnje hrane, i metalski kompleks najviše zanimaju nemačke privrednike. Postoji tradicija u izvozu u Nemačku obojenih metala Valjonice bakra i Impol Sevala i to je već snažna povezanost sa nemačkom privredom“, poručio je Mihael Šmit, direktor delegacije nemačke privrede u Srbiji i istakao da je važno da se uspostavi saradnja sa našim malim i srednjim preduzećima. „Nemačkim firmama koje posluju u Srbiji potrebni su dobavljači i to je šansa za mala i srednja preduzeća“, dodao je Šmit i obajsnio da je jedan od problema u uspostavljanju takve saradnje sa preduzećima iz zapadne Srbije velika udaljenost Užica od Koridora 10.

Rade Ljubojević, vlasnik firme Sirogojno kompani i jedan od osnivača Poslovnog kluba zapadne Srbije navodi da je najveći problem kako ostvariti kontunuitet izvoza na nemačko tržište. „Danas svi traže sigurnog i pouzdanog partnera i morate da radite i noću da biste mogli da poštujete rokove, jer je konkurencija na svetskom tržištu veoma oštra“, ukazao je Ljubojević i dodao da je razmena preduzeća užičkog regiona sa Nemačkom veoma mala, jer su zahtevi tog tržišta veoma visoki. „Nemačka je jedan od najvažnijih i najvećih privrednih partnera Srbije. Godišnji obim robne razmene je oko 2,5 milijarde evra, ali razmena privrede užičkog regina i Nemačke je veoma mala. Privreda užičkog regiona u Nemačku izvozi obojene metale, voće i tekstil, ali i veoma malo uvozi iz Nemačke i to posebno sirovine i opremu visokog tehnološkog nivoa“, poručio je Ljubojević i zaključio da, ipak, postoje mogućnosti da se sadašnje stanje poboljša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari